Доступність посилання

ТОП новини

Таємні депеші відкривають «сталевий погляд» США на Росію


Прага – У Вашингтоні мають тверезий погляд на сучасне російське керівництво, попри риторику «перезавантаження».Так твердять коментатори, обговорюючи зміст таємного дипломатичного листування, яке нещодавно стало набутком громадськості завдяки сайтові WikiLeaks. Тож якою постає Росія в очах американської дипломатії?

Попри дипломатичні усмішки президентів Барака Обами і його російського колеги Дмитра Медведєва, для американських дипломатів немає питання у тому, хто дійсно керує Росією. Це, за словами недипломатичного листування, «альфа-самець», прем’єр-міністр Володимир Путін. А Медведєв при ньому «блідий і нерішучий», в кращому разі – лише Робін при Бетмені, невтішне порівняння з героями коміксів і пригодницьких фільмів для підлітків. Сама ж Росія постає з таємного листування американських дипломатів як «фактично мафіозна держава».

Аналітики говорять, що, незважаючи на тепліші стосунки між американським і російським керівництвом, в адміністрації Барака Обами у Вашингтоні не мають ілюзій з приводу природи російської внутрішньої політики та міжнародних інтересів Кремля.

Професор американського військово-морського коледжу та автор блогу «Вашингтонський реаліст» Ніколас Ґвоздев пояснює в інтерв’ю Радіо Свобода: «Листування показує, що в погляді на Росію є «сталевий холодний реалізм». І риторика про керовану демократію і плюралізм не збили з пантелику Вашингтон. Приватно там визнають, що Росія є така, як вона є: олігархія, якою керує служба безпеки, – і це визначає їхню політику щодо Росії».

Після зустрічі американського міністра оборони Роберта Ґейтса та його французького колеги Ерве Морена до Вашингтона відійшла депеша, де Ґейтс говорить, що «російська демократія зникла, а уряд є олігархією, якою керує служба безпеки». Такими аргументами американський міністр оборони намагався переконати французького колегу не продавати Росії військовий корабель «Містраль», бо це йшло б усупереч інтересам Грузії. Ґейтс казав, що це «пошле поганий сингнал не лише для Грузії, але й для «наших центрально- та східноєвропейських союзників».

Росіяни «цинічніші», тому і не дивуються


У самій же Росії публікація відвертого погляду на Кремль нікого не здивувала. Бо до подвійних стандартів там давно звикли, говорить редактор журналу «Росія в глобальній політиці» Федір Лук’янов.

«У Росії суспільство й політики більш реалістичні й цинічні, ніж у багатьох західних суспільствах. Тому той факт, що дипломати говорять одне, а пишуть інше, ніяк не дивує», – каже він.

Лук’янов, як і інші російські аналітики, не вважає, що публікація таємного листування вплине на американсько-російські стосунки. Проте вони побоюються, що якщо договір про ядерне роззброєння не пройде в американському Сенаті, то можуть виникнути проблеми зі змістом «перезавантаження».

Уривки з дипломатичного листування опублікував сайт WikiLeaks, що оприлюднює таємну інформацію з анонімних джерел. Інформацію надрукували такі провідні світові газети, як американська The New York Times, британська The Guardian, німецька Der Spiegel, французька Le Monde, іспанська El País.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG