Доступність посилання

ТОП новини

Пан Ґі Мун виступає за розширення кількості членів Ради Безпеки ООН


Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун
Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун

Прага – Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун заявив у ексклюзивному інтерв’ю Радіо Свобода, що він за розширення членства у Раді Безпеки ООН. Глава Організації Об’єднаних Націй вважає, що нинішній формат – 15 членів Ради Безпеки, включно з 5-ма постійними – має бути змінений. Пан Ґі Мун також виступає за посилення ролі ООН, при вирішенні, зокрема, таких питань як ядерна програма Ірану.

Хоча Генсекретар ООН відмовився визначити, чи повинні країни на кшталт Індії отримати місця постійних членів Ради безпеки, як нещодавно пропонував президент США Барак Обама.

«Як Генеральний секретар, і також особисто, я вважаю, що Рада безпеки ООН має бути розширена, щоб відобразити постійно змінну ситуацію та звертатися до всіх проблем 21-го століття», – сказав Генсекретар ООН Радіо Свобода в Астані під час саміту ОБСЄ.

Окрім критики на адресу Казахстану в галузі прав людини, Пан Ґі Мун також зауважив грубі порушення прав людини в Ірані, де відбуваються незаконні арешти, тортури над людьми і висловив сподівання, що Тегеран підтвердить перед світом мирний характер своєї ядерної програми.

Глава ООН також закликав Вірменію та Азербайджан утриматися від будь-яких односторонніх акцій у Нагірному Карабасі і до вирішення проблеми мирним шляхом за посередництва світової спільноти.

Пан Ґі Мун також уточнив, чому він вважає необхідним розширення Ради безпеки ООН. «Є загальне уявлення серед країн-учасниць ООН, що Рада безпеки має бути реформованою – стати прозорішою, більш представницькою і демократичною, враховуючи величезні зміни, які сталися упродовж минулих шести десятиліть. Країни-учасниці активно обговорюють це питання. Я б сказав, це майже одностайні погляди – щоб Рада безпеки була реформована. Однак, як її змінити? Це є широка реформа, яку ми обговорюємо. Я дуже сподіваюся, що країни-учасниці знайдуть формулу і методи, які будуть прийнятні для всіх».

Пан Ґі Мун також висловив сподівання, що роль ОБСЄ у вирішенні гострих питань сучасності зростатиме.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG