Доступність посилання

ТОП новини

У Британії заарештовані понад 170 студентів, які протестують проти підвищення плати за навчання


Студенти протестують проти підвищення плати за навчання, Лондон, 30 листопада 2010 року
Студенти протестують проти підвищення плати за навчання, Лондон, 30 листопада 2010 року

Лондон – Щонайменше 170 студентів були заарештовані у Великій Британії в понеділок увечері, а ще тисячі продовжують акції протесту проти планів британського уряду втричі збільшити плату за навчання в університетах. Численні студенти, незважаючи на морозну погоду, проводять демонстрації та так звані «окупаційні» страйки.

У Лондоні 8 тисяч студентів марширували вулицями центру міста, паралізувавши дорожній рух. Поліція заарештувала 146 із них, бо після завершення демонстрації вони відмовилися залишити центральний Трафальґарський майдан.

Тисячі активістів студентського руху вийшли також на вулиці Манчестера, Бірмінґема, Брайтона, Брістоля, Ньюкасла, Кардифа, Шефілда, Лідса, Оксфорда і Кембріджа, щоб висловити свою незгоду із планами підняти плату за навчання до майже 14 тисяч доларів на рік замість нинішніх чотирьох із половиною.

У Кембриджі, крім демонстрації, студенти проводять окупаційний страйк у приміщенні історичного Сенатського будинку – місці, де відбуваються церемонії вручення університетських дипломів. Страйк триває шостий день, незважаючи на розпорядження суду звільнити приміщення.

«Щодня нам погрожують розгоном, але щодня дух людей залишається на високому рівні. Вони поводяться дуже мирно. Багато хто дуже пристрасно обстоює справу, за яку ми боремося», – зазначає один із лідерів цієї акції.

Деякі акції переростають у сутички з поліцією і безлад. Зокрема, у Лондоні били вікна і кидали у поліцейських різні предмети. Поліція ж била протестувальників кийками.

Основний гнів спрямований проти ліберал-демократів

Сотні студентів провели демонстрацію напроти шефілдського офісу керівника ліберально-демократичної партії, заступника прем’єр-міністра Ніка Клеґґа. Ця партія, яка є молодшим коаліційним партнером консерваторів у уряді, перед парламентськими виборами у травні обіцяла в разі перемоги скасувати плату студентів за навчання. Під цією виборчою обіцянкою підписалися всі її кандидати. І от, менш ніж за півроку після виборів, партія підтримує протилежне – потроєння розміру плати. Причому її представник Вінс Кейбл є безпосереднім автором цього урядового плану. Тому ліберали є головною ціллю протестів.

До речі, під тиском протестів Кейбл напередодні заявив, що готовий утриматися від голосування за відповідний закон у парламенті, якщо його колеги у фракції ухвалять відповідне рішення.

План уряду передбачає, що студенти поступово виплачуватимуть суми за навчання лише після завершення університету, коли почнуть заробляти понад 30 тисяч доларів на рік.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG