Доступність посилання

ТОП новини

У Косові розпочалася передвиборна кампанія


Белград – Перші загальні вибори після проголошення незалежності призначені на 12 грудня. Своїх кандидатів представили 29 політичних партій та коаліцій, включаючи й вісім сербських.

Передвиборна кампанія триватиме лише 10 днів. Нинішня політична система в Косові, в тому числі й правила для виборів, були запроваджені в час, коли колишньою сербською провінцією керувала міжнародна адміністрація. Міжнародні чинники вважали, що у вбогій провінції не потрібно витрачати багато часу та грошей на передвиборну кампанію.

Парламент Косова в односторонньому порядку проголосив незалежність у лютому 2008 року, але виборчий закон досі не змінили. Місцеві політичні діячі запевняють, що 10 днів вистачить для того, щоб партії пояснили виборцям суть своїх програм.

Уряд Сербії нещодавно закликав косовських сербів бойкотувати вибори. Але багато сербів мають намір взяти участь у голосуванні. Згідно з конституційним актом Косова, серби мають право обирати 12 з-поміж 120 парламентських депутатів. У минулому більшість сербів бойкотувала вибори. Однак, незважаючи на малу кількість голосів, сербські представники увійшли до парламенту та до влади.

Від проголошення незалежності Косова минуло два з половиною роки. Косовські серби збагнули, що Белград далеко, та що вони змушені звертатися до влади в Приштині для врегулювання усіх своїх проблем. Отож, не можна сказати, що всі сербські партії, котрі висунули своїх кандидатів, визнають незалежність Косова. Вони визнають фактичний стан. Белград неспроможний надати їм, скажімо, електричний струм чи воду, неспроможний постачати їм продовольчі та інші товари. Тому зростає кількість сербів, котрі беруть участь у політичній діяльності в Косові.

Президент Косова закликав до чесного змагання

Якуп Краснічі, виконувач обов’язків президента Косова, в нинішньому зверненні до громадян сказав: «Закликаю всі політичні суб’єкти передвиборну кампанію проводити згідно з законами та діючими правилами, щоб це було чесне змагання програм та ідей, без ненависті, нетолерантності та нетерпимості. Коректна й демократична кампанія уможливить нам спокійне голосування та забезпечить успішне завершення цього важливого виборчого процесу».

Оскільки сербам гарантовані 20 депутатських місць, ані в цій кампанії не буде суперечок та конфліктів між сербами й албанцями. Партії етнічних албанців змагатимуться за голоси албанців, а сербські – за голоси сербів. Результати перших передвиборних опитувань мають оприлюднити наступного тижня. Через вкрай складну економічну ситуацію, наразі немає прогнозу навіть щодо того, скільки громадян може прийти на виборчі дільниці.
  • Зображення 16x9

    Михайло Рамач

    Михайло Рамач (16.08.1951 – 13.05.2023). За освітою історик. Журналіст, поет, перекладач та сценарист. Автор семи поетичних книжок, пʼяти книг есе про колишню Югославію й нинішню Сербію. Був головним редактором трьох сербських щоденних газет. Співпрацював з Радіо Свобода з 1998 року. В сербських ЗМІ від початку 1990-х років друкував матеріали про Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG