Доступність посилання

ТОП новини

Бюджет-2011 навряд чи буде збалансований (огляд преси)


Київ – Україна ще до кінця не усвідомила, що означає вето Президента на Податковий кодекс, а попереду нове випробування – бюджетний процес. Однак, як стверджує газета «День», сьогодні непокоїть не стільки навіть він сам, скільки дуже жорсткі терміни, що залишаються для того, щоб зробити головний кошторис країни збалансованим і реальним. Про ці небезпеки докладніше йдеться в статті «Нам малюють бюджет. Терміни і основа мають значення».

В цьому ж числі дописувач газети «День» зауважує, що українці надто вже полюбляють відзначати (ледь не святкувати) свої поразки, оплакувати героїв, влаштовувати дні жалоби, згадувати невинні жертви тощо. А ще – виливати душу в піснях про всі можливі лиха. Чи не час припинити лякатися самих себе й оспівувати поразки? – запитує автор. Тим більше, що українська історія має й зовсім інші приклади, які значно вагоміші за поразки. Про них розповідається в матеріалі «Вже воскресла Україна!.. або Символи поразки й знаки нескореності».

Протести проти Податкового кодексу на Майдані – це лише вершина айсберга, переконує дописувач «Газети по-українськи». Він вважає, що за час незалежності народився клас підприємливих людей, які вижили всупереч сваволі держави. Неможливість вести свою справу, чесно сплачуючи податки, призвело цей клас до конфлікту з напівфеодальними відносинами в суспільстві. Об’єктивно мета протестувальників полягає не лише в скасуванні Податкового кодексу. Якщо вони цим обмежаться й розійдуться по домівках, то повториться ситуація після першого Майдану: політики обдурять суспільство і ухвалять купу інших драконівських законів, наголошує автор.

Ледь устигли українці відбитися від Податкового кодексу, як влада готує черговий сюрприз. І зачепить він інтереси значно ширших верств населення. Як інформує газета «Україна молода», влада зараз активно торпедує розгляд парламентом до кінця року Житлового кодексу, ухваленого в першому читанні ще рік тому. Втім, суперечливі питання, які тоді найбільше обурили громадськість, так нікуди з нього й не зникли. Про це наголошується в публікації «ПЕНЯйте на себе, або З речами на вихiд».

Нині актуальною стала проблема продовження строків експлуатації блоків № 1 та № 2 на Рівненській АЕС, термін дії яких спливає наступного року. Працівники станції переконують, що багато зробили, аби блоки надійно працювали й надалі. Екологи ж зовсім іншої думки: вони вважають, подовження експлуатації цих блоків загрожуватиме людям, довкіллю та енергетичній безпеці України. Дві точки зору стосовно «ядерного секонд-хенду» пропонує газета «Голос України».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG