Доступність посилання

ТОП новини

США в Афганістані виконують необхідну місію – Путін


Ларрі Кінг у Нью-Йорку ставив запитання Путінові через супутник
Ларрі Кінг у Нью-Йорку ставив запитання Путінові через супутник

Нью-Йорк – Американське телебачення показало інтерв’ю, яке російський прем’єр-міністр Володимир Путін дав Ларрі Кінгу, популярному журналістові, ведучому вечірньої програми Larry King Live телемережі новин CNN.

Ларрі Кінг у Нью-Йорку ставив запитання Путінові через супутник. Зокрема, він заторкнув тему війни в Афганістані. Російський прем’єр-міністр визнав, що Сполучені Штати та війська коаліції в Афганістані виконують не просто корисну, а й необхідну місію, на відміну від Радянського Союзу, який свого часу припустився, за його висловом, «великої помилки», коли окупував Афганістан. Нині ситуація там інакша і Росія, каже Путін, допомагає Америці, щоправда, не військами, але іншими шляхами, усім, чим може, підкреслив прем’єр-міністр.

Кінг запитав: «Чи ви поділяєте стурбованість світу спалахом насильства з боку Північної Кореї?» Відповідь Путіна: «Так, ситуація вельми тривожна й дуже гостра. Це не може не турбувати». Але він не говорив про можливість впливу Москви на Пхеньян. Частину 40-хвилинного інтерв’ю було присвячено американо-російським взаєминам в ділянці контролю над озброєннями.

Російський прем’єр-міністр вважає, що з американського боку було б «великою дурницею», якби Сенат відкинув нову Угоду про скорочення стратегічних озброєнь, що її президенти Обама й Медведєв підписали навесні цього року. Путін вважає, що відмова від ратифікації зашкодила б американським інтересам. Відомо, однак, що законодавці не відкидають Угоди, але республіканські лідери гадають, що документ потребує докладнішого обговорення.

Путін далі вважає систему ПРО загрозою для Росії

Володимир Путін повторив недавнє застереження Медведєва, мовляв, якщо американські та європейські союзники збудують систему протиракетної оборони без участі Росії, то Москва змушена буде реагувати розгортанням нових ударних видів озброєння, що призведе до нової гонки озброєнь.

Путін відкинув аргумент Вашингтона, що система ПРО розрахована не на російську, а на іранську загрозу. Він сказав в інтерв’ю Кінгові, що Росія почуватиметься загроженою, бо система ПРО може нейтралізувати її ядерний арсенал, а не іранський: «Нам кажуть, що ви (створюєте систему ПРО), щоб захистися від іранської ядерної загрози. Але такої загрози нині не існує». Він запевняв, що нема жодних підстав підозрювати Іран у нещирості намірів, хоча, як відомо, ця країна, як вважає ООН, працює над виготовленням атомної зброї.

Путін з неприхованим роздратуванням реагував на запитання Кінга про останню публікацію в інтернеті конфіденційного дипломатичного донесення, де наводиться думка Роберта Ґейтса, міністра оборони США, про те, що «російська демократія зникла, а уряд став олігархією, керованою спецслужбами».

Путін, заявив через перекладача: «Ми відкидаємо такі твердження, їх використовують як знаряддя зовнішньої політики Сполучених Штатів. Я гадаю, що це помилковий підхід до взаємин з Російською Федерацією». Прем’єр-міністр стверджував, що Росія обрала демократичний шлях розвитку і що цей вибір остаточний.

Дивитись відеозапис інтерв’ю

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG