Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко відсиділа три години на допиті у Гепрокуратурі


Київ – Екс-Прем’єр-міністр, лідер партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко близько трьох годин перебувала на допиті в Головному слідчому управлінні Генеральної прокуратури України. По завершенні допиту, Тимошенко заявила, що її викликали в ГПУ як свідка у справі про нецільове використання коштів Кіотського протоколу.

Юлія Тимошенко заявила, що її виклик до Генпрокуратури пов'язаний зі справою щодо використання її урядом коштів, які отримала Україна в рамках Кіотського протоколу.

«Влада обвинувачує мене в тому, що екологічні гроші Кіотського протоколу я під час розпалу світової фінансової кризи витратила на пенсійні виплати – це головне обвинувачення, навколо якого мені пред’являлися всі претензії і ставилися всі запитання», – сказала Тимошенко після допиту.

Екологічні гроші залишилися на рахунках – Тимошенко

Екс-Прем'єр-міністр наголосила, що зазначені кошти знаходяться на рахунках Міністерства охорони навколишнього середовища.

«Я пояснила слідчим, що гроші, отримані від реалізації Кіотського протоколу – це достатньо великі гроші – 320 мільйонів євро не витрачені нікуди. Я показала слідчим, що вони знаходяться на спеціальних рахунках Міністерства екології та природокористування і що в будь-який момент, коли новий уряд пройде всі без виключення процедури, які дадуть можливість ці гроші витратити на екологічні програми, вони можуть бути витрачені», – додала вона.

Водночас Юлія Тимошенко наголосила, що за часів її прем’єрства пенсії виплачувалися за рахунок коштів, виведених із тіньового обігу.

Також, лідер партії «Батьківщина» повідомила, що протягом тригодинного допиту відповідала на запитання слідчого, пов’язані з використанням коштів державного бюджету. За словами Юлії Тимошенко, вона надала докази цільового використання бюджетних коштів.

«Я думаю, що після того, як слідчі із здивуванням дізналися, що всі гроші на місці, їм просто не було чого мені пред’являти – підписку про невиїзд чи будь що», – зауважила екс-голова уряду.

Компромат на Азарова від Тимошенко

Крім того, Юлія Тимошенко заявила, що розраховує на порушення Генеральною прокуратурою кримінальної справи за фактом нецільового використання бюджетних коштів нинішнім урядом.

«Я вважаю, що якщо Генеральна прокуратура об'єктивна, а не політично працює, то треба терміново порушувати кримінальні справи, повертати бюджету більше півмільярда грошей і дійсно притягувати до відповідальності винних», – сказала Тимошенко.

Вона уточнила, що йдеться про оприлюднені в пресі факти про перерахунок бюджетних коштів на рахунки приватних компаній, зокрема, голови Донецької облдержадміністрації Анатолія Близнюка та сина Прем'єр-міністра України Миколи Азарова. Лідер «Батьківщини» повідомила, що передала слідчим Генеральної прокуратури наявні у неї відповідні матеріали з цього питання.

«Я в протоколі окремим розділом зазначила, що я, як громадянка України, повідомляю Генеральну прокуратуру про скоєння злочину і прошу це зафіксувати в протоколі», – додала екс-прем’єр.

Генеральна прокуратура України втретє викликає на допит лідера партії «Батьківщина» Юлію Тимошенко за час її опозиційної діяльності. Вперше, вона отримала повістку від Генеральної прокуратури з викликом на допит 7 квітня 2010 року за фактом розповсюдження нібито неправдивої інформації про перебіг розгляду справи у Конституційному Суді щодо правил формування парламентської коаліції. Вдруге лідера партії «Батьківщина» викликали на допит до Головного слідчого управління Генеральної прокуратури 12 травня 2010 року для вручення їй копій постанов про поновлення стосовно неї кримінальної справи щодо, нібито, спроби дати хабарі суддям Верховного Суду України.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG