Доступність посилання

ТОП новини

Підвищення податків і скорочення бюджетних витрат – ліки від економічної хвороби?


Нью-Йорк – У п’ятницю, 3-го грудня, у Вашингтоні відбувається остаточне голосування членів Національної двопартійної комісії, призначеної Білим домом. Її було створено з метою виробити рекомендації щодо рішення найгостріших проблем американської економіки. Йдеться про бюджетний дефіцит і величезну державну заборгованість.

Попри всі ідеологічні й політичні суперечки у Конгресі, всі погоджуються на тому, що Америка стоїть перед тривалою фінансовою кризою. Державна заборгованість нині сягає близько 14 трильйонів доларів і чверть усіх федеральних видатків країна змушена виділяти щороку для покриття самих лише відсотків на капітал.

«Заборгованість і дефіцит подібні до ракової пухлини», – сказав демократ Ерскін Боулз, співголова комісії, він був шефом канцелярії Білого дому у кабінеті президента Білла Клінтона. А його колега на чолі комісії, відставний сенатор- республіканець Алан Сімпсон додав, що «ця хвороба, якщо її не подолати, здатна зруйнувати нашу країну».

Отож, двопартійна комісія виробила пакет рекомендацій, їх уже встигли охрестити болючими ліками, які включають підвищення податків і скорочення бюджетних витрат.

Ліки, які важко проковтнути

Національна двопартійна комісія пропонує істотно скоротити штати державних службовців, урізати бюджет міністерства оборони, збільшити податки, підвищити пенсійний вік. Нині пенсійний вік в Америці – 67 років. Комісія пропонує підвищити його на один рік, щоправда, не одразу, а поступово, до 2050 року.

Рекомендації нещадно критикують: з одного боку – демократи, бо вони з ідеологічних позицій виступають не тільки проти скорочення, а навпаки, за збільшення урядових витрат на соціальні програми. А з другого боку – незадоволені республіканці, адже вони принципово проти збільшення будь-яких податків. Але виглядає так, що подітися нікуди, і це змушені визнавати законодавці від обох партій.

Сенатор Джадд Грегг, республіканець, реалістично оцінює рекомендації, вироблені Національною комісією, до складу якої він сам, до речі, входить. Грегг сказав в інтерв’ю мережі фінансових новин Блумберга: «Це правильний крок. Настав час розумного врядування. Ми не можемо надалі ігнорувати того факту, що ми витрачаємо коштів більше, ніж маємо. Перед нами два вибори: або ми ухвалюємо важкі, хоча і не драконівські, рішення, які вдарять по багатьох американцях, або будемо вичікувати і дочекаємося, поки все вибухне, і тоді це вже заторкне всіх нас, причому справді драконівським чином».

Пакет рекомендацій передбачає скорочення бюджетного дефіциту на майже 4 трильйони доларів упродовж наступних десяти років. Якщо переважна кількість членів комісії, тобто 14 голосів з 18, схвалять пакет пропозицій, його передадуть на обговорення Конгресу як законопроект.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG