Доступність посилання

ТОП новини

А ви ризикнете поїхати на Кубок світу з футболу до Росії?


Прага – Гей, фани футбольної магії! Чи ви готові!? Бо президент ФІФА Зепп Блаттер уже готовий відправити вас у «нову землю»,– російську! Він заявив про це відразу ж після несподіваного рішення виконкому ФІФА у минулий четвер про те, що Кубок світу з футболу 2018 року пройде в Росії. Може, пересічні росіяни у цей четвер увечері й дійсно подумали з надією, що їхня країна нарешті вигляне з-за «своєрідного Берлінського муру», про друге руйнування якого заявив у Цюріху міністр спорту Росії Мутко після голосування виконкому ФІФА – найбільш засекреченої і непередбачуваної організації світу. Але щось рішення про проведення зимової Олімпіади в Сочі 2014 вже не так «гріє» душі росіян, хоча за масштабом ця ухвала МОК – також своєрідне «руйнування Берлінського муру».

У Росії вже трактують це голосування в Цюріху як байдужість європейців до «брехні» в публікаціях WikiLeaks американських дипломатичних телеграм, у яких Росія змальовується, як країна, де «вмерла демократія» і де фактично «діє мафіозна держава». А ви також не вірите, що Путін «дружить» з такими, як Семен Могилевич, один із найбільш розшукуваних у світі злочинців? Що російський прем’єр – один із найбагатших у світі і має щонайменше «20 мільярдів на таємних рахунках»? Що в Росії без сліду зникають щодня сотні людей, там безкарно вбивають сміливих журналістів і чи не щодня підривають авта, будинки? Якщо так, то тоді ви вже готові їхати на Кубок світу до Росії.

До речі, у публікаціях WikiLeaks є телеграма посла США Бьорнса з Москви, де він наводить дані про насильне відібрання Путіним бізнесу в Романа Абрамовича, поглинання «Сибнафти» «Газпромом», коли Абрамовичу віддали лише 25 відсотків вартості компанії – 12 мільярдів доларів... Посол США також доповідає, що у 2007 році масштаби «прихованих відрахувань» із поглинутих російською державою компаній так виросли, що швейцарські банки попередили кремлівських посередників, що більше не можуть приймати вклади, не знаючи про джерела цих грошей». Не дивно, що функціонери ФІФА вибрали саме Росію, бо де ж, як не тут, можна «зібрати найжирнішу пінку», отримати нікому не підзвітні надприбутки.

Вболівальники футболу! Чи, може, ви вірите, що «екстраординарні особисті зв’язки Путіна і Берлусконі» базуються лише на спільних інтересах до творів Мак’явелі, а той факт, що «Іспанія стала оранжереєю російської мафії», називаєте, як і у Кремлі, «видумками західної пропаганди»? А те, що колишніх агентів КГБ, «непокірних» журналістів московські «шпики» отруюють у Лондоні, Берліні полонієм та ртуттю – це також «пропаганда»?

Кому ж вірити? Медведєв каже, що будівництво інфраструктури в Росії під матчі Кубка світу з футболу 2018 коштуватиме 10 мільярдів доларів. А серйозні експерти наголошують: щонайменше 50 мільярдів доларів. Лише на стадіони, коли в Росії немає жодного нормального на сьогодні, має бути витрачено щонайменше 4 мільярди. Для того, щоб нормально доїхати до ймовірних 13 російських міст Кубка світу 2018, необхідно збудувати 8 тисяч кілометрів автомобільних доріг і понад 2 тисячі кілометрів залізниць, що коштуватиме щонайменше 35 мільярдів доларів. А летовища, а готелі... Це більше навіть ніж 50 мільярдів. А треба ж іще вкрасти не менше! Підготовка зимової Олімпіади в Сочі вже показала жахливі «фінансові діри» в Росії, різні форми грабунку людей, масове незаконне відселення громадян... Кому ж вигідна така підготовка Росії до Кубка світу – її напівзлиденному населенню?

Тоді, як Англія, наприклад, уже сьогодні готова проводити такий Кубок світу. Але боси з виконкому ФІФА думають не про цивілізований підхід, зручності мільйонів фанів, а, насамперед про свої кишенькові інтереси. Невже ви такі наївні, що вірите у спортивну магію Володимира Путіна? Що він так легко виграв для себе, для маскування своєї власної «кагебістської суті», Олімпіаду в Сочі, етап «Формули-1», а тепер ще й Кубок світу з футболу 2018 року? Не маю сумніву, що Путін таким чином «мостить» собі місце глави Кремля на 12 довгих років, а любителі «російської глибинки» у ФІФА, МОК, «Формулі-1» за гроші допомагають йому в цьому. Адже є частка істини в тому, що за якихось 8-9 минулих років із Зовнішторгбанку Росії на Захід відійшло понад 400 мільярдів доларів! Невже ви думаєте, що ці гроші пішли на благодійні акції?

Недарма, мабуть, відомий футбольний фахівець Террі Вейнблз сказав після вчорашнього рішення ФІФА в Цюріху: «На нашій планеті залишилися тільки дві секретних організації: ФІФА і КГБ. Як лише справа дійшла до політичних інтриг, шпигунства і старого доброго принципу плаща й кинджала, футбольне керівництво дозволило таємній службі Росії діяти за рахунок своїх грошей. А як ще можна пояснити все те, що сталося в Цюріху? Самі посудіть: Блаттер віддав чемпіонат світу країні, прем’єр-міністр котрої навіть не прилетів до Цюріха. Може, він знав усе наперед? Тоді чому ж нам про це не сказали, ми б хоча б зекономили 15 мільйонів фунтів! У підсумку все закінчилося ганьбою – ганьбою Англії, ганьбою футболу, чого не ганьбиться, до речі, лише ФІФА».

Шановні вболівальники (я сам футбольний ідіот !), а також і мої численні родичі в Москві, Твері, на Амурі, я дуже хотів би повірити, що Росія чудесно перевтілиться до 2014-го, до 2016-го, до 2018-го... Що все зміниться в інтересах пересічних людей Росії – дороги, дурні і шпики! Але досвід майже сторічної брехні режиму Кремля, який так і не змінився до сьогодні за змістом та за кагебістською суттю, змушує не вірити у всі ці байки про «молочні ріки та кисільні береги» до чергового московського ювілею чи пропагандистського проекту. Пам’ятаєте: «жити стало краще, жити стало веселіше!», «комунізм не за горами!», «Олімпіада 80 – це шлях у комунізм!», БАМ! Цілина! Хочете ще? Та ви й так знаєте, що в Росії здавна, ще за життя героїв «Мертвих душ», любили грандіозні прожекти або ж авантюрні сценарії... Чи не такими є і три тепер уже «російських проекти»: «Сочі-2014», «етап Формули-1» та Кубок світу з футболу 2018?

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.
XS
SM
MD
LG