Доступність посилання

ТОП новини

Відкриття НАСА розширює розуміння життя у Всесвіті


Прага – Національна аерокосмічна адміністрація США (НАСА) відкрила суть свого раніше анонсованого відкриття: знайдено цілком нові здатності пристосування живих організмів через зміну їхньої біохімії. Ті, хто після попереднього анонсу очікував на повідомлення про «зелених чоловічків», розчаровані. Та науковці впевнені в значущості свого відкриття, яке дасть змогу ефективніше шукати життя у Всесвіті.

Керівник групи науковців, яка зробила відкриття, дослідник-астробіолог із НАСА Феліса Вулф-Саймон, пояснює: свідчення про те, що життя значно різноманітніше, ніж уявляли досі, знайдене поруч – просто на Землі, і дав це свідчення один із різновидів бактерій. «Ця бактерія функціонує цілком інакше, вона відкрила межі можливого. Вона впоралася з викликом вижити цілком інакшим чином», – каже вона.

Бактерію виявили в одному з озер у Каліфорнії, де вода сповнена арсену – елементу, який зазвичай отруйний для земного життя. Та цей мікроб не тільки вижив у такому середовищі – він іще й використав арсен у структурі своєї ДНК, замінивши ним звичний фосфор.

Це відкриття змінює саме розуміння того, що є життя, каже астробіолог із Центру планетарних досліджень Університетського коледжу Лондона Люїс Дартнелл.

«Усе, що ми знали про життя досі, – це те, що воно використовує такі елементи, як вуглець, водень, кисень, азот, сірку, фосфор, що все життя є по суті комбінацією цих елементів, які з’єднуються у великі складні молекули. Тож виявлення цієї бактерії, яка здатна заміщувати фосфор арсеном, просто захоплює. Це початок зміни засад біохімії – цеглинок життя, як ми їх розуміємо», – каже вчений.

Інакше життя можна буде шукати і в інших місцях

Ця зміна погляду на життя відкриває нові можливості його пошуку у Всесвіті. Адже досі позаземне життя шукали в місцях із умовами, хоч трохи наближеними до земних.

Тепер ці пошуки можна значно розширити, каже дослідник можливостей позаземного життя, професор із Масачусетського технологічного інституту в США Сейра Сіґер.

«Це відкриває велетенські можливості уявити собі, які ще форми життя можуть існувати. Ми любимо думати про можливість життя на Марсі, на Титані, супутнику Юпітера, чи на інших планетах поза нашою Сонячною системою, це ж відкриття дозволяє нам думати ширше», – каже вона.

Учені закликають не розчаровуватися


Натомість ті, кого раніше захопив попередній анонс НАСА, розчаровані. Від оголошення про «відкриття, яке вплине на пошуки свідчень позаземного життя», чимало ентузіастів чекало на заяву про те, що таке життя вже знайшли – як не «зелених чоловічків» із летючих тарілок чи лускатих ящірок із кігтями, то хоч якусь позаземну найпростішу істоту.

Та керівник дослідження Феліса Вулф-Саймон із НАСА каже, що такі критики просто недооцінюють значення відкриття.

«Це дасть нам інформацію про життя на нашій власній планеті і допоможе отримати інформацію про життя, яке ми таки знайдемо колись десь у Всесвіті», – каже астробіолог.

Колишня отрута як сьомий елемент життя

Зі згаданих вище шести елементів – вуглецю, водню, кисню, азоту, сірки і фосфору – «збудоване» все життя на Землі. Саме ці елементи є основою всіх сполук, які утворюють живі організми.

Є в молекулах тканин живих істот і безліч мікроелементів, як теж принципово важливі для життя, але все ж наявні в значно менших кількостях. Досі було відомо тільки про здатності деяких організмів заміщувати одні з цих мікроелементів іншими. Наприклад, один із різновидів молюсків використовує мідь замість звичного заліза в сполуках у своїй крові для перенесення кисню.

Та штам бактерій, який виявили в озері Моно в американському штаті Каліфорнія, став унікальний тим, що зміг замінити один із шести основних елементів – фосфор – на арсен. Цей елемент, подібний до фосфору за своїми хімічними характеристиками, звичайно є отрутою для земних організмів. Бактерії ж «пристосували» арсен до своєї власної молекулярної структури.
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG