Доступність посилання

ТОП новини

Українські міста позичають у держави на своє існування


Київ – Понад 90% українських міст живуть у борг – такі дані наводить Асоціація міст України. Там вважають, що основна проблема – у плануванні державного бюджету: мовляв, економіка регіонів ще у стані кризи, але очікування держави від українських міст залишається на докризовому рівні. У Партії регіонів обіцяють, що наступного року ситуація з розподілом місцевих бюджетів покращиться.

Міський голова Дніпропетровська Іван Куліченко, який також є президентом Асоціації українських міст, розповів, що до економічної кризи Дніпропетровщина формувала до 20% доходної частини держбюджету. Таким чином, регіон був одним із найбільших донорів для національного бюджету.

Нині, за словами Івана Куліченка, Дніпропетровськ живе за рахунок позик. «Ми цілий рік живемо на позиках, коротко- чи середньотермінових. Я змушений був звертатися до Міністерства фінансів, щоб місту продовжили дозвіл на користування коштами Держказначейства», – зазначає він.

Іван Куліченко висловив упевненість, що така проблема знайома не лише Дніпропетровську, але й понад 90% українських міст, адже держава не модернізує методику прогнозування бюджетних видатків.

«У Мінфіні є порядок встановлення прогнозу на наступний рік, тож вони не беруть реалії цього життя, а прогнозують на основі трьох попередніх років. Так-от, Дніпропетровськ до 2010 року створював до 50 тисяч робочих місць, наші зростання в надходженнях сягали 30%. Під час кризи ця ситуація змінилася, але прогнози вже були завищені. Що тепер? Живемо, як кажуть, від авансу до зарплати, та ще й на кошти Держказначейства», – каже Іван Куліченко.

У Партії регіонів обіцяють виправити ситуацію

Владислав Лук’янов
У парламентському комітеті з питань бюджету не заперечують, що ситуація з бюджетними видатками у регіонах напружена. Перший заступник голови комітету, депутат від Партії регіонів Владислав Лук’янов вважає, що проблема – в економічній кризі. «Цього року загальний дефіцит залишається на рівні 5%. Розширення податкової бази сприятиме збільшенню надходжень, однак на сьогодні коштів не вистачає. Тож із бюджету видається тільки на необхідне», – наголошує парламентар.

У коментарі Радіо Свобода Владислав Лук’янов запевнив, що наступного року ситуація з місцевими бюджетами покращиться. «Ми прогнозуємо менший бюджетний дефіцит, сподіваємося, нам вдасться вкластися у 3,5-4 відсотки. Це, безумовно, поліпшить макроекономічні показники, відповідно, значно кращою буде економічна ситуація», – каже він.

Місцеві бюджети вправніші за держбюджет – експерт

Натомість експерт з бюджетних питань Юрій Ганущак у коментарі Радіо Свобода зазначає, що місцеві бюджети з кризою справляються значно успішніше від центральної влади. За його словами, позики, які більшість українських міст бере у Держказначейства, вони до кінця року повертають.

«Проблема в тому, що надходження коштів із податків, які закріплені за місцевими бюджетами, йдуть нерівномірно. У випадку, якщо є касові розриви, провали, міста беруть позичку в казначейства. Але під кінець року в більшості випадків ці позички казначейству віддаються. На відміну від державного бюджету, місцеві більш збалансовані», – зауважує експерт.

Із місцевих бюджетів в Україні забезпечуються видатки, наприклад, на житлове господарство, фінансується сфера соціального захисту.

Третього грудня Прем’єр-міністр України Микола Азаров висловив сподівання, що державний бюджет на 2011 рік парламент ухвалить до 23 грудня. Таким чином, зазначив керівник уряду, до 15 січня органи місцевого самоврядування зможуть погодити місцеві бюджети.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG