Доступність посилання

ТОП новини

«Звільнення Іванущенка – продовження цензури історії» – заяви


Геннадій Іванущенко
Геннадій Іванущенко

Київ – Громадський комітет зі вшанування пам'яті жертв Голодомору розцінює звільнення відомого історика Геннадія Іванущенка як продовження спроб цензурування історії та тиск партії влади на академічні свободи в Україні, повідомила Радіо Свобода прес-служба Центру визвольних змагань.

«Геннадій Іванущенко, член Громадського комітету зі вшанування пам'яті жертв Голодомору-геноциду 1932-1933 років в Україні, дослідник історії репресій, Голодомору та визвольного руху ХХ століття, автор ряду книг із цієї тематики, член Вченої ради Центру досліджень визвольного руху. Під керівництвом Іванущенка Сумський архів – єдиний, який повністю оцифрував усі 57 тисяч актових записів про смерть людей у період Голодомору 1932-1933 років», – зазначається у заяві Громадського комітету зі вшанування пам’яті жертв Голодомору.

Відтак комітет розцінює звільнення історика Іванущенка «як тиск на академічні свободи та продовження спроб партії влади обмежити доступ науковців до історичних документів».

Сумська влада, йдеться далі у заяві, понад півроку системно шукала «підстави» звільнити директора архіву, який веде чи не найактивнішу наукову роботу серед обласних архівів країни, зокрема в галузі дослідження Голодомору, репресій, діяльності ОУН та УПА. «Не знайшовши реальних підстав, історика звільнено із порушеннями законодавства», – зазначається у заяві.

«Вимагаємо припинити тиск на історика, поновити директора Державного архіву Сумської області Геннадія Іванущенка на посаді та припинити спроби цензурування історії», – підсумували свою заяву співголови Громадського комітету академік Ігор Юхновський, Іван Васюник та Генеральний секретар Світового конгресу Українців Стефан Романів та інші.

Українці Канади: Янукович продовжує залякувати істориків

Свою стурбованість звільненням із посади історика-дослідника Геннадія Іванущенка висловили і Ліга українців, і Ліга українських жінок Канади.

«Випадок із Русланом Забілим та його колегами, дії проти Геннадія Іванущенка є ще одним прикладом державного залякування істориків, які вивчають та оприлюднюють архівні документи 70-річної давнини про порушення прав людини з боку держави, яка припинила своє існування майже 20 років тому», – йдеться у заяві впливових Канадських громадських організацій українців.

Ці випадки, на думку авторів заяви, «є прикладом атмосфери залякування, відколи Віктор Янукович взяв під контроль Україну наприкінці лютого 2010 року і призначив русофілів та українофобів на офіційні посади, серед яких найбільш помітні і одіозні – голова СБУ Хорошковський і міністр освіти Табачник».

Тільки на основі узгоджених дій з боку урядів та неурядових організацій, Геннадій Іванущенко, Руслан Забілий і всі інші, хто захищає академічні свободи, демократію та громадянського суспільства в Україні можуть досягнути успіху. Вони повинні знати, що світ спостерігає і підтримує їх, – наголошено у заяві.

2 грудня звільнено з посади директора Державного архіву Сумської області відомого історика Геннадія Іванущенка. Іванущенко – дослідник історії репресій, Голодомору та визвольного руху ХХ століття, автор ряду книг із цієї тематики, член Вченої ради Центру досліджень визвольного руху. Під керівництвом Іванущенка Сумський архів – єдиний, який повністю оцифрував усі 57 тисяч актових записів про смерть людей у період Голодомору 1932-1933 років.

Раніше відбулося затримання СБУ історика Руслана Забілого та вилучення в нього наукових праць і копій архівних документів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG