Доступність посилання

ТОП новини

У Києві розпочинається Всеукраїнський тиждень права


Київ – Програму Всеукраїнського тижня права презентували у Міністерстві юстиції України. Протягом кількох днів юристи-практики та фахівці правових наук намагатимуться підвищити рівень правової культури серед населення, а також ділитимуться досвідом зі студентами. Водночас досі в Україні проблематичним лишається працевлаштування випускників юридичних факультетів. У Мін’юсті цю проблему мають намір вирішити вже найближчим часом.

Одним із завдань Всеукраїнського тижня права організатори називають сприяння тому, щоб українці не лише розширювали свої правові знання, але й вчилися їх застосовувати. Щоправда, реально заходи Всеукраїнського тижня права пройдуть лише у столиці, до того ж, у більшості своїй призначені вони для студентів та практиків.

Окрім спеціалізованих майстер-класів, конференцій та круглих столів, в рамках тижня права відбудеться й виставка-форум «Правники – суспільству». Під час заходу відвідувачі зокрема зможуть отримати безкоштовну правову допомогу.

Саме питання збільшення кількості громадських приймалень, де б надавалися безкоштовні юридичні консультації, заступник міністра юстиції Лідія Горбунова називає одним із нагальних у сфері юридичної практики. «Проект закону про безоплатну правову допомогу нині на розгляді у Верховній Раді. Він проголосований у першому читанні, тепер ми чекаємо на ухвалення в цілому. Після ухвалення цього закону надання безкоштовних послуг активізується», – вважає вона.

Юристів багато, але чи всі вони професіонали?

Ще одна проблема – працевлаштування випускників юридичних факультетів. Лідія Горбунова зазначає, що останні кілька років в Україні правничі спеціальності залишаються серед найпопулярніших в абітурієнтів, незважаючи на те, що з кожним роком знайти роботу випускнику юридичного факультету стає дедалі складніше.

«Міносвіти регулює державне замовлення, але ж багато студентів йдуть вчитися за контрактом. Ми зараз співпрацюємо з Міносвіти, щоб розробити певний план працевлаштування і скоригувати кількість вищих навчальних закладів, де готують юристів», – додає заступник міністра.

Водночас правознавець, академік Національної академії наук України Юрій Шемшученко у коментарі для Радіо Свобода припустив, що проблеми, з якими зіштовхнуться випускники юридичних факультетів, полягають не стільки в конкуренції, скільки в якості освіти, адже нині правничі спеціальності можна здобути у більш ніж у 150 вишах.

«Єдине, чому більш-менш навчають в університетах майбутніх випускників юридичних факультетів, – це і надалі пізнавати право. Очевидно, що зараз якість підготовки юристів нижча, ніж вона була колись. Але це дуже залежить від кадрового складу навчального закладу. Можна мати прекрасне приміщення й умови для навчання, але якщо немає кваліфікованих викладачів, високої якості підготовки не буде», – вважає Юрій Шемшученко.

Всеукраїнський тиждень права завершиться 11 грудня – не лише підбиттям підсумків, а й нагородженням переможців Національного конкурсу студентських наукових робіт про традиції та реалії громадянського суспільства.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG