Доступність посилання

ТОП новини

«Аль-Каїда» прагне здобути ядерну зброю – дослідник


Прага – Фанатичне прагнення змінити світ на ісламський лад шляхом руйнівного нападу на Захід змушує терористичну мережу «Аль-Каїда» шукати доступу до ядерної чи іншої зброї масового знищення, стверджує колишній фахівець ЦРУ США з боротьби з тероризмом. Як каже Ролф Моватт-Ларссен, західні розвідки недооцінюють цю небезпеку, яка ґрунтується на релігійних переконаннях ісламістів.

Колишній керівник відділу зброї масового знищення протитерористичного управління ЦРУ США за адміністрації Джорджа Буша Ролф Моватт-Ларсен каже, що до висновку про тверде прагнення «Аль-Каїди» здобути ядерну чи іншу не менш руйнівну зброю він дійшов після року уважного вивчення заяв провідника терористичної мережі Осами бін Ладена та його чільного заступника Аймана аз-Завагірі.

«Якби бін Ладен чи Завагірі просто прагнули досягти своїх цілей воєнним чином, влаштувавши війну чи війни, вони б, мабуть, не турбувалися здобуттям такої зброї, яку надзвичайно важко дістати й яка в їхніх руках не обов’язково спрацює передбачуваним чином. Але річ у тім, що вони намагаються змінити світ, і я думаю, що дехто забуває про ці їхні надзвичайно серйозні амбіції, які мають глибоке релігійне коріння і для яких така зброя майже що необхідна», – каже фахівець, який нині є дослідником Центру науки і міжнародних справ імені Бельферів Гарвардського університету.

За його словами, «Аль-Каїда» поставила собі апокаліптичну мету перетворити всю планету й запровадити на ній соціальну справедливість ісламського зразка замість переважної нині, за словами ісламістів, «американсько-сіоністської змови».

Заклик убити 10 мільйонів вказує на зброю масового знищення

Дослідник, зокрема, звертає увагу на книжку «Виправдання», яку Айман аз-Завагірі видав 2008 року і в якій усіляко підтримується фатва (релігійний указ) радикального мусульманського діяча Насира аль-Фагда 2003 року, в якій вбачають заклик до використання зброї масового знищення.

Айман Аз-Завагірі, серед іншого, у схвальному контексті цитує слова фатви: «Якщо на них скинути бомбу і знищити 10 мільйонів їх і спалити їхньої землі стільки, скільки вони спалили мусульманської землі, то це прийнятно і не потребує жодних дальших пояснень».

«Якщо вчитатися в суть його заяв, то не може він убити 10 мільйонів, запускаючи літаки в будинки. Він говорить про піднесення «джигаду» на якісно цілком новий рівень, який вимагає, за його власними словами, цілком іншого обґрунтування, ніж навіть напади 11 вересня 2001 року», – каже Ролф Моватт-Ларсен про заяви ісламістського діяча.

Побоювання, можливо, передчасні

Інші фахівці водночас вважають, що ядерна загроза з боку «Аль-Каїди» цілком незначна, коли порівняти її зі здатністю мережі чинити напади більш звичними способами, до того ж у час, коли ця мережа має перейматися не тільки терактами, а й власним виживанням.

Професор норвезького Інституту оборонних досліджень Брюньяр Ліа каже, наприклад, що детальне вивчення навчальних матеріалів та інструкцій «Аль-Каїди» приводить до висновку: такі документи про пристрої хімічної, біологічної чи радіологічної дії дуже нечисленні, порівняно з літературою про традиційну зброю й терористичні знаряддя, до того ж такі інструкції грубі й примітивні, а їхні приписи не завжди й правильні. Тому, каже він, можна вважати, що здатності терористів у цій галузі доволі низькі.

Та Ролф Моватт-Ларсен продовжує наполягати, що така загроза з боку «Аль-Каїди» цілком реальна. Він закликає своїх нинішніх і колишніх колег із наукових і розвідницьких кіл серйозно ставитися до неї.
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG