Доступність посилання

ТОП новини

Може, Україну врятують інопланетяни? (Європейська преса)


Прага – Європейські газети продовжують аналізувати нові публікації американських дипломатичних телеграм, серед яких чимало стосується безпосередньо України. Чимало видань інформують про участь України у бойкоті церемонії з вручення Нобелівської премії миру китайському дисиденту Лю Сяобо в норвезькому Осло цієї п’ятниці. Європейська преса також повідомляє, що українські прихильники невпізнаних літаючих об’єктів (НЛО) збирають гроші для пам’ятника загиблим на території України інопланетянам, які ніби-то вже не раз прилітали на українські терени.

Британська «Ґардіан» оприлюднила телеграму, котру помічник державного секретаря США Ванн Ван Діпен вислав 9 листопада 2009 року з Києва до Ради національної безпеки США. У ній мовиться про переговори з представниками української влади, зокрема, чільниками державної служби України з експортного контролю та Ради національної безпеки і оборони при Президентові України (РНБО). Тут, серед іншого, йшлося про гарантії безпеки України за умовами Будапештського меморандуму ядерних держав від 1994 року внаслідок ядерного роззброєння України. Американська сторона неофіційно гарантувала Києву свою підтримку в цьому, але зауважила про труднощі міжнародного узаконення Меморандуму 1994 року. Тут також було наголошено з української сторони, що Київ найбільше боїться недотримання таких гарантій безпеки з боку Росії. У цій телеграмі помічника держсекретаря Сполучених Штатів також багато мовиться про невдоволення США українським експортом до Ірану, включно зі спеціальними сплавами та ракетними технологіями, що необхідні для ракетної промисловості Тегерану. Також ідеться про торгівлю України подібними технологіями з третіми країнами. Названі суми фінансової допомоги США Україні у сотнях мільйонів доларів надані як для ліквідації ядерного палива знищених балістичних ракет, так і як допомога у знищенні певної кількості звичайних озброєнь України.

Брюссельський оглядач Валентина Поп пише на сторінках EUObserver про невдоволення західних країн, і зокрема Великої Британії, тим, що WikiLeaks оприлюднив секретний американський перелік «стратегічної інфраструктури» європейських країн, чим могли б скористатися терористи. Серед цих об’єктів названі й нафтогін «Дружба», що пролягає через Україну, а також деякі копальні рідкісних металів в Україні, що віднесені Вашингтоном до стратегічно важливих для національної безпеки США. Тут також перераховані європейські фармацевтичні фірми, зокрема, шведські, які виробляють так званий йодистий калій, необхідний для виробництва ядерної бомби.

Польська «Жечпосполіта» подає інформацію про те, що інопланетяни мають зв’язки з українським Бердичевом. І місцеві прихильники НЛО розпочали збір коштів на будівництво пам’ятника загиблим на українських теренах інопланетянам. Польська газета цитує місцевого уфолога Олександра Налісмана, котрий вважає, що «земляни дуже мало уваги приділяють посланням з інших планет», а інопланетяни, як вважає Налісман, «розчаровані нашою байдужістю». Місцевий уфолог вважає, що обов’язково маємо увіковічнити пам’ять про тих прибульців, котрі загинули під час катастроф на українських теренах. Фактів таких негод НЛО, як зауважує «Жечпосполіта», «не бракує в базах даних українських дослідників позаземних цивілізацій». Йдеться, зокрема, про те, як у 1997 році військовий літак Збройних сил України збив невпізнаний літаючий об’єкт, і рештки розбитого UFO забрали українські військові. Таких випадків падіння інопланетних об’єктів пізніше було нараховано в Україні ще шість, сказано у статті. Тут також подається інформація про НЛО, яке з’явилося 26 листопада над Львовом і зникло потім у напрямку Польщі.

Впливова «Файненшел Таймз» інформує, що близько 20 країн піддалися шаленому тискові з боку Китаю та приєдналися до бойкоту церемонії вручення цієї п’ятниці в норвезькому Осло Нобелівської премії миру китайському дисидентові Лю Сяобо. Серед бойкотуючих церемонію, окрім Китаю, – Сербія, Туніс, Росія, Саудівська Аравія, Казахстан, Ірак, Іран, В’єтнам, Афганістан, Венесуела, Філіппіни, Єгипет, Судан, Куба, Марокко та Україна. Тут також зазначено, з посиланням на Нобелівський інститут в Осло, що кількість відсутніх цього разу виявилася вищою, аніж зазвичай. Так, у 2008 році, наприклад, коли вручали Нобелівську премію миру фіну Марті Ахтісаарі, були відсутні з різних причин представники 10 посольств. Самого лауреата Лю Сяобо не буде на церемонії – він перебуває у китайській в'язниці. Деякі з його творів тут прочитає норвезька актриса.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG