Доступність посилання

ТОП новини

Пенсійний вік для жінок підвищать – Акімова


Київ – Український уряд готує законопроект про перший етап пенсійної реформи. Він буде містити пропозицію про поступове підвищення пенсійного віку для жінок до 60 років. Про це заявила перший заступник голови адміністрації президента Ірина Акімова в Лондоні на конференції, присвяченій Україні.

У новому документі також буде запропоновано збільшити робочий стаж для отримання пенсії на 10 років і обмежити максимальну пенсію для колишніх чільних держслужбовців. Перший заступник голови адміністрації наголосила, що реформа пенсійної системи вкрай необхідна, оскільки сьогодні вона має високий дефіцит і є нестійкою. Водночас, експерти розходяться в оцінках урядових пропозицій. Щодо підвищення пенсійного віку висловлюється найбільше заперечень. Експерти нагадують про невелику тривалість життя українців.

Дефіцит Пенсійного фонду урядовці та експерти оцінюють по-різному: від 26-ти до 60 мільярдів гривень. Як перші так і другі вважають ситуацію загрозливою. Тому у стінах Кабінету Міністрів йде пожвавлена робота над проектом змін до закону про пенсійне забезпечення. Про це повідомила директор інституту демографії Національної академії наук Елла Лібанова.

«Я проекти законів бачила. Готуються вони представниками Пенсійного фонду, фахівцями праці та соціальної політики, за участі науковців. Але це все ще поки побажання, варіанти. Що буде ухвалено Кабінетом міністрів – на сьогодні ніхто не скаже», – каже вона.

За словами Елли Лібанової, напрацювання щодо вдосконалення пенсійного законодавства, з якими їй вдалося ознайомитися, зводяться до встановлення обмеження максимальних пенсій, підвищення мінімального розміру страхового стажу з 5 років до 15. Також розглядаються можливості збільшення пенсійного забезпечення працівників бюджетної сфери. На думку Лібанової, чим більше нерівностей у системі солідарного пенсійного забезпечення урядові вдасться прибрати, тим скоріше буде збалансований бюджет Пенсійного фонду.

Дірка у Пенсійному фонді збільшується – депутат

Водночас має широко запроваджуватися персонально накопичувальна система пенсійного забезпечення, адже солідарна вже своє віджила, каже член парламентського комітету у справах пенсіонерів, народний депутат від НУНС Микола Кульчинський.

«Солідарна система, яка існує сьогодні в нас, почала терпіти крах у Західному світі, в Америці ще в 70-х роках. Поки було платників податків багато – 5 до 1, вона процвітала. Коли стався демографічний перехід, то кількість платників страхових внесків стала зменшуватися. Якщо у нас 13,7 мільйонів пенсіонерів і 15 мільйонів працюючих, а з них сплачують страхові внески набагато менше, то, звичайно, з кожним роком дірка у Пенсійному фонді збільшується», – зазначив Кульчинський.

Щодо необхідності підвищення пенсійного віку думки експертів розходяться. За словами Елли Лібанової, пенсійний вік для жінок слід підвищити до такого ж, який визначений для чоловіків. Утім, це встановить гендерну рівність, а не вирішить проблему наповнення Пенсійного фонду, вважає вона.

Як би ми не підвищували пенсійний вік, проблеми вирішені не будуть – Максимчук


Заступник керівника департаменту соціального захисту Федерації профспілок України Володмир Максимчук відзначив: пенсійна реформа, що дозволить створити справедливу систему виплат пристойного розміру можлива лише за умови кодифікації трудових відносин.

«Ми за те, щоб підходити до вирішення цих питань комплексно. А стосовно того, за яких умов пенсійна реформа буде успішною, то я переконаний, що без наповнення бюджету Пенсійного фонду ми ніяких проблем не вирішимо. Як би ми не підвищували пенсійний вік – на3, на 5, на 8 років – проблеми вирішені не будуть. Доти, доки ми не вирішимо питання легалізації заробітної плати», – зазначив Максимчук.

Загалом, експерти вважають, що не можна розглядати пенсійне забезпечення у відриві від загального стану економіки держави. Відтак, реформування економіки в цілому, зокрема її детінізація, є тією необхідною умовою для проведення змістовної та ефективної пенсійної реформи.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG