Доступність посилання

ТОП новини

ЄС не повинен лишатися осторонь енергетичної співпраці України і Росії – британський експерт


Київ – Євросоюз повинен долучитися до енергетичної співпраці між Україною та Росією, вважає старший науковий дослідник Оксфордського інституту енергетичних досліджень Саймон Пірані. На його думку, Євросоюз як імпортер російського газу повинен приєднатися зокрема до процесу модернізації української газотранспортної системи. Саймон Пірані також наголосив на тому, що Україна може зменшити рівень енергетичної залежності від Росії, якщо розвиватиме альтернативні джерела енергії.

– Український уряд розпочав модернізацію газотранспортної системи. На Вашу думку, чи зможе оновлена, а отже – більш надійна газотранспортна система стати аргументом проти будівництва обхідних газопроводів, наприклад, «Південного потоку»?

– Звісно, модернізація вітається, адже газотранспортна система – це складова інфраструктури, і якщо на це знайшли кошти, не можна від таких намірів відмовлятися. Що стосується диверсифікації шляхів транзиту: імовірно, що вже наступного року презентуватимуть перші досягнення «Північного потоку». Тим часом це єдиний новий газопровід в обхід України, всі інші залишаються у далекій перспективі.

Я чув переконання багатьох українських політиків, мовляв, модернізація української ГТС стане альтернативою намірам збудувати «Південний потік». Проте важливо зрозуміти, що проблема полягає не у прагненнях тієї чи іншої сторони так званого «газового процесу» прокласти обхідний шлях. Проблема в тому, що будь-які домовленості в рамках цього процесу залишаються двосторонніми – тобто між Україною та Росією. А зараз важлива тісна тристороння співпраця – між Україною, Росією та Євросоюзом, яка б гарантувала довгостроковість усіх укладених домовленостей.

– У своїх статтях Ви якраз і наголошуєте на важливості тристоронньої співпраці у газовому процесі. Чому нині така співпраця не складається?

– За попереднього українського Президента відносини між Україною та Росією дуже погіршилися. Але змінилася влада – і було заявлено про намір поглянути на питання транзиту з нової точки зору.

Я особисто був дуже вражений, що на момент, коли звучали такі заяви, Єврокомісія, яка незадовго до того не раз обговорювала питання транзиту з Україною, ніяк не відреагувала. А це було вкрай важливо – зібратися представникам трьох сторін та обговорити це питання. Єврокомісія, з невідомих для мене причин, втратила можливість взяти участь у такому полілозі. Складається враження, що європейська сторона зацікавлена у переговорах із Україною лише в тому разі, якщо такі переговори відбуваються без Росії.

– Одним із актуальних питань європейського енергетичного сектору лишається розвиток альтернативних джерел енергії. Наскільки успішним є наразі цей процес і чи спроможна Україна долучитися до нього?

– Україна має унікальні можливості розвиватися в кількох напрямках. Це і виробництво біогазу, і запуск, наприклад, вітрових електростанцій. Проте такі розробки потребують значних фінансових вливань, і це, мабуть, найбільша проблема.

З іншого боку, сфера, в якій Україна може зробити неабиякі досягнення, – це енергозбереження. Нині енергоресурси використовуються неефективно: це проблема всіх колишніх радянських республік, де використовується оснащення, вироблене понад півстоліття тому. Україна може досягти значного поступу, якщо візьметься за модернізацію енергосфери і зосередиться на питаннях енергозбереження. Це, зокрема, допоможе суттєво зменшити залежність України від російського газу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG