Доступність посилання

ТОП новини

Інститут національної пам’яті можуть ліквідувати


Валерій Солдатенко
Валерій Солдатенко

Київ – Президент України Віктор Янукович має намір в рамках адмінреформи ліквідувати Інститут національної пам’яті, який, серед іншого, опікувався дослідженням та висвітленням тем українського національно-визвольного руху, радянських репресій та голодоморів. Джерело Радіо Свобода в Адміністрації Президента підтвердило інформацію про намір глави держави позбавити інститут статусу органу виконавчої влади. Таким чином, вважають експерти, в Україні хочуть переглянути бачення історії.

В Україні ліквідують понад 40 державних установ, комітетів та відомств, ідеться у проекті Указу Президента України про систему центральних органів виконавчої влади.

У документі йдеться про те, що реформа має підвищити ефективність системи влади. Частину державних комітетів, служб та інспекцій позбавляють прав ухвалювати нормативні акти, частині – просто змінюють назву.

Проект указу Президента: Інститут зникає безслідно

Однак декілька державних органів влади, зокрема – Інститут національної пам’яті, ліквідують повністю, без передачі їхніх функцій іншим структурам. Про це свідчить текст проекту указу, оприлюднений в тижневику «Коментарі». І хоча документ на сайтах органів влади ще не з’явився, головний редактор «Коментарів» Вадим Денисенко запевняє, що президентський Указ перебуває на фінальній стадії розгляду.

«Чи буде саме в такому вигляді остаточне рішення – я гадаю, відсотків на 80 воно буде таким. Але найбільша проблема не в тому, які відомства об’єднають чи ліквідують. А в тому, що не вирішується проблема дублювання функцій різними відомствами, а то й виконання прямо протилежних функцій», – пояснює Вадим Денисенко.

Закриють – чи заберуть статус органу влади?

Між тим член-кореспондент НАН України, комуніст Валерій Солдатенко, який очолює Інститут національної пам’яті з липня цього року, зауважив, що про намір Президента ліквідувати відомство нічого не знає, і жодних документів такого змісту не бачив.

Нещодавно джерело Радіо Свобода в Адміністрації Президента повідомило, що Інститут національної пам’яті має втратити свій статус, однак залишиться одним із найкраще фінансованих державних підрозділів. Але центральним органом влади він уже не буде, – розповідали в президентській Адміністрації.

Позбавивши Інститут повноважень, влада намагається обрізати важелі його впливу на державу та суспільство, а також – переписати українську історію, – вважає член Громадської гуманітарної ради при Президентові України Валерій Бебик.

«Це буде інститут, який ні на що не впливає, говорить експерт. – Ми розуміємо, що Голодомор – це не просто фізичне знищення мільйонів людей. Він був спрямований на знищення національної пам’яті. А без національної пам’яті не може бути і національної свідомості».

За словами політолога, ліквідація інституту відповідає інтересам не України, а сусідньої держави.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG