Доступність посилання

ТОП новини

Президента Польщі у Вашингтоні приймають як бажаного гостя


Нью-Йорк – У середу розпочався офіційний візит до Сполучених Штатів президента Польщі Броніслава Коморовського. Цього дня його приймає у Білому домі президент Барак Обама

Польський лідер – бажаний гість у Вашингтоні. Броніслава Коморовського приймають на найвищому рівні як союзника Америки. На брифінгу для журналістів заступник держсекретаря Філіп Ґордон сказав: «Ми з нетерпінням очікуємо на візит до Білого дому президента Коморовського. Польща є великим і стратегічним партнером Сполучених Штатів, і цей візит є історичним. Президент Обама теж з нетерпінням очікує на бесіду з ним, і не лише про стратегічну співпрацю, а й про широкий спектр питань, над якими Сполучені Штати й Польща працюють разом».

Ґордон підтвердив, що на території Польщі «з метою тренування й маневрів» знаходяться американські протиракетні комплекси Patriot. А в окремій заяві Білого дому говориться, що США і Польща «пов’язані між собою урочистими зобов’язаннями щодо взаємної оборони згідно зі статтею п’ятою Вашингтонської угоди». Для Броніслава Коморовського це перший візит до Сполучених Штатів, відколи його торік обрали президентом.

Поляки прагнуть тіснішого партнерства і безвізового режиму

Незадовго перед поїздкою президент Коморовський у телевізійному інтерв’ю наголошував на принциповій західній орієнтації польської зовнішньополітичної діяльності: «Польща мала цей намір ще від часу відновлення 1989 року самостійності в ухваленні рішень. Польща була сповнена рішучості посісти гідне місце у Європейському Союзі, в НАТО і західному світі».

Як зазначається в заяві Білого дому, «Польща є провідним учасником місії НАТО в Афганістані». 2600 польських вояків у складі військової коаліції беруть участь у бойових діях проти ісламістського руху талібів у провінції Газні. Польський полк – третій за чисельністю контингент в Афганістані, після американського й британського.

Між тим, як зауважив відомий коментатор польського телебачення Єжі Беккер, Варшава «без надмірних сподівань очікує», що Коморовський у бесіді з Обамою згадає бажання поляків отримати американський безвізовий режим, що його вже давно мають західноєврпопейські члени НАТО.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG