Доступність посилання

ТОП новини

Не розкіш, а засіб пересування. Українці купують все більше автівок


Українці частіше купують нові легкові машини. Тільки протягом одного місяця (жовтня) по всій країні продали 17 тисяч нових авто – на третину більше, ніж у жовтні минулого року. Експерти констатують відродження українського авторинку після півторарічної кризи. Причому зростають продажі не лише «бюджетних» машин.

Про що це свідчить – українці оговталися після кризи, маючи змогу витрачати більше грошей? Чи це просто збіг обставин на авторинку, який не варто пов’язувати з достатком людей?

Новенькі авто для українців

Сімнадцять тисяч нових автомобілів, проданих в Україні в жовтні - це на шістнадцять відсотків більше, ніж у вересні. І на 32 відсотки більше, ніж у жовтні минулого року. Про це повідомив директор компанії «Авто-Консалтинг» Олег Омельницький. «Це досить великий показник росту авторинку на фоні кризового 2009 року, – зауважив він. – Найбільш привабливі сегменти, де ми відзначаємо пожвавлення попиту, це, в першу чергу, преміальні автомобілі, тобто «Leksus», «BMW», «Audi» «Infiniti» «Porsche», а також так звані бюджетні автомобілі, такі як «Лада», «ЗАЗ», «Hyundai», «Skoda», «Cherry» та інші. Саме в цих двох сегментах ми констатуємо найбільше пожвавлення попиту».

Олег Омельницький називає кілька причин різкого пожвавлення авторинку в Україні. По-перше, нестабільність курсу гривні: люди вирішили підстрахуватися. За даними НБУ, в жовтні українці придбали іноземної валюти на один мільярд 900 мільйонів більше, ніж продали. Ще соліднішим таке співвідношення було тільки два роки тому. Але на відміну від того кризового періоду, українці зараз стали активно вкладати кошти і в «залізних коней».

Інша причина, на думку експерта: завдяки зростанню цін на сільськогосподарську продукцію аграрії отримали зайву копійчину, і в них є із чим іти до автосалонів. Йдеться, щоправда, не про купівлю «Лексусів» чи «Інфініті», а про придбання бюджетних авто.

Не обійшлося і без впливу політики, стверджує Омельницький. Передвиборна кампанія дозволила підзаробити декому з тих, хто був до неї причетний. Особливих баришів не було, однак купити, наприклад, китайське авто, або «Ладу» стало легше.

Наприклад, киянин Олег став власником автомобіля саме цього року. Однак, ця покупка, за його словами, не пов’язана зі змінами на ринку. Просто, коли машина стала необхідністю, довелося шукати варіант за співвідношенням ціна-якість. Зрештою знайшов: хетчбек однієї із французьких фірм, «повний фарш» за комплектацією, непогані ходові якості, привабливий дизайн. І все це – за 20 тисяч доларів. «Я її обрав за декількома критеріями. По-перше, вона мені подобається зовні, по-друге, мені її рекомендували знайомі, по-третє, мене дуже влаштувала ціна. Машина була повної комплектації за ціною, яку на ринку пропонували за абсолютно порожнє авто. Це моя перша машина, мені здалося, що вона молодіжна, якісна – тож я її купив», - розповів киянин.

Провальний рік для італійського авторинку

А в Італії, на відміну від України, навпаки, продаж автомобілів скорочується. І нинішній рік місцеві експерти називають провальним для італійського авторинку. За 11 місяців продаж машин скоротився більш ніж на 8 відсотків, що становить неповних 2 мільйони автівок, повідомляє римська кореспондентка Радіо Свобода Наталія Кудрик.

Як прогнозують експерти Асоціації автовиробників, до кінця року в Італії продадуть 1. 950. 000 нових автомобілів, а це на 10 відсотків менше, ніж у попередньому році. Негативні показники за деякі місяці були найнижчими за останні 15 років.

Трохи краще купують вживані автівки, на них попит суттєво не падає. Передбачають, що пожвавлення на італійському авторинку почнеться наприкінці 2012 року, і в 2014 році він повернеться на передкризовий рівень.

Зменшення продажів машин пов’язують із закінченням минулорічної державної програми щодо стимулювання ринку. Вона передбачала надання бонусу покупцям, які здавали свої вживані (терміном експлуатації понад 10 років) автівки. Однак новий етап подібної програми не передбачає. У стагнації ринку аналітики звинувачують бездіяльність урядовців, вимагаючи від них нових кроків для стимулювання продажів.

Найкраще в Італії цього року продаються автомобілі вітчизняної марки «FIAT», а саме - дешева малолітражка Panda. Нижчі, але відносно непогані показники реалізації, в американської марки «Ford» та німецьких «Volkswagen» i «Opel».

Свідчення виходу з кризи?

Попит на автомобілі завжди починає зростати перед виходом держави із кризи, зазначає на підставі 15-річних досліджень авторинку директор компанії «Авто-Консалтинг» Олег Омельницький. Він називає нинішнє пожвавлення цього ринку першим індикатором зміни стану економіки. «Такий фактор, як попит на автомобілі, передує економічному зростанню в країні в цілому. Наведу такий приклад: у 1998 році, як відомо, був суттєвий спад не лише в економіці, а й, у тому числі, на автомобільному ринку. А вже в перші місяці 1999 року ми фіксували суттєве збільшення купівлі нових автомобілів, яке в подальшому трансформувалося в розвиток інших сегментів економіки України».

Такої ж думки дотримується і економіст, народний депутат від правлячої коаліції Олексій Плотников. Він не вважає пожвавлення авторинку випадковістю, а на підтримку своєї думки наводить статистику. «Я не став би казати, що це збіг обставин. Дійсно, це післякризові реалії, коли йде пожвавлення, коли йдуть можливості інвестування в такі покупки. Можете подивитися на показники економічного зростання, у нас на кінець року цей показник становить 4.8% . Якщо порівняти з мінус 15%, з падінням минулого року, то що ще треба говорити? Мабуть, цей один показник про все свідчить. Крім того, за іншими параметрами теж можна побачити, що криза дійсно долається», - запевняє депутат.

Натомість інший економіст, народний депутат від опозиції Сергій Терьохін пояснює розвиток українського авторинку майбутньою зміною податкових правил. І говорити доводиться не про збільшення достатку людей, а навпаки, про їхню бідність, стверджує Сергій Терьохін. «Акцизи на авто в цьому році менші, ніж ті, що будуть із 1 січня наступного року. Треба дивитися не на автомобілі, треба звернутися до звичайної статистики. Нагадую, що дві третини від свого доходу українці витрачають на їжу та оплату комунальних послуг».

Ще один економіст, Олександр Пасхавер визнає, що Україна долає кризу. Але при цьому зауважує: це стосується сукупної економіки. А державні фінанси залишаються у кризі. І Україна набрала цього року стільки ж кредитів, скільки торік. А поступовий вихід економіки з кризи – незалежний від влади процес.

Нинішнього року середній розмір статку українця становить дві тисячі сімсот доларів. Це на 200 доларів більше, ніж у найбіднішій державі континенту – Молдові. Такими є дані швейцарського банку «Credit Suisse».
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG