Доступність посилання

ТОП новини

США гальмують свої миротворчі зусилля на Близькому Сході


Нью-Йорк – Уряд Сполучених Штатів не вимагає більше від Ізраїлю відновлення мораторію, тобто замороження будівництва поселень на Західному березі ріки Йордан. Таку заяву зробив представник державного департаменту на брифінгу для журналістів у Нью-Йорку.

Ця заява фактично означає закінчення багатомісячних американських зусиль із метою підштовхнути сторони арабо-ізраїльського конфлікту до прямих, безпосередніх переговорів про мирне врегулювання.

Втім, зовнішньополітичне відомство США не вживає таких термінів, як «закінчення».

«Ми матимемо ще бесіди на цю тему зі сторонами (конфлікту) і намагатимемося знайти шляхи до створення ситуації довіри (між ними), що зрештою, як ми сподіваємося, дозволить їм вести прямі переговори», – сказав Філіп Кроулі, помічник держсекретаря.

Кроулі оголосив, що ізраїльські та палестинські дипломати наступного тижня відвідають Вашингтон для переговорів із урядом США про можливості продовження процесу мирного врегулювання.

В Єрусалимі урядовий представник Марк Регев сказав, що «ми твердо віримо, що палестинське бажання суверенітету можна буде примирити з ізраїльською потребою безпеки».

Нинішня ситуація рівнозначна поверненню до ситуації непрямих переговорів, коли Джордж Мітчел, спеціальний американський представник, у травні цього року почав здійснювати так звану човникову дипломатію і був посередником між Ізраїлем і палестинцями.

Розчарування палестинців

«Це велике нещастя, що американцям не вдалося переконати Ізраїль зупинити розширення поселень, тому що палестинська сторона вважає, що припинення розширення поселень є необхідною передумовою значних і успішних мирних переговорів», – заявив Гассан Хаттіб, представник палестинської адміністрації.

Разом із тим, відомо, що ізраїльський мораторій на будівництво поселень, разом із закликами до прямих переговорів, тривав 10 місяців, одначе палестинці майже до закінчення цього терміну не йшли на прямі переговори з ізраїльтянами, а почавши їх, швидко перервали.

Біньямін Нетаньягу, ізраїльський прем’єр-міністр, пропонував продовжити мораторій за умови, що палестинці визнають Ізраїль як державу єврейського народу, але ті відмовилися.

Тепер Нетаньягу в інтерв’ю ізраїльському радіо сказав, що «очевидно, обговорення питань на цій стадії проводитиметься через непрямий канал».

Можливо, тепер справді доведеться повернутися до човникової дипломатії.

Європейський Союз, який разом із США, ООН і Росією входить до квартету посередників у процесі мирного врегулювання, «шкодує, що ізраїльська позиція не дозволяє продовжити мораторій на будівництво поселень».

Таке формулювання проблеми запропонувала Майя Кочіянчіч, офіційна представниця Євросоюзу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG