Доступність посилання

ТОП новини

Самогубство солдата у Харкові – через дідівщину?


Харків – Недригайлів – Київ – Стали відомі нові подробиці загибелі солдата-строковика у Харкові, який вчинив самогубство 4 грудня. Рідні загиблого розповідають, що останнім часом він скаржився на проблеми зі здоров’ям та погане ставлення командирів. Військова прокуратура порушила кримінальну справу за фактом доведення до самогубства, проте представники прокуратури жодних коментарів щодо можливої дідівщини у військовій частині не надають.

18-річний Андрій Сергієнко із села Бродок Недригайлівського району на Сумщині у листопаді цього року до армії пішов охоче – думав перейти на контракт, а згодом зробити кар’єру у правоохоронних органах, розповіла Радіо Свобода його мати Галина.

Командири «лікували» солдата погрозами – мати загиблого

Юнак служив у військовій частині 3005 внутрішніх військ МВС. За кілька днів до смерті він скаржився матері, що командири погано до нього ставляться.

«Він несправедливості не міг терпіти. Коли дитина каже, що його болить, а взводний, ротний командири кажуть: іди сюди, я тобі дам, і в тебе пройде. Коли син останнього разу приходив на КПП, він кульгав на ногу. Говорив, що звертався до медсанчастини, але жодних записів про це там нема! Він хотів бути людиною. Після армії думав далі вчитися, будував плани – але зреалізувати їх йому не дали», – розповідає мати.

Галина Сергієнко припускає, що син не міг розповісти їй усього. Бо під час телефонних розмов з нею Андрій попереджав, що їх підслуховують.

До самогубства могла довести дідівщина в частині

Юнак був дуже чутливим та неконфліктним, і ще в школі потребував особливого підходу, розповідає про Андрія Сергієнка директор Недригайлівської середньої школи, де він навчався, Тетяна Гудзь.

«В нього було загострене сприйняття, він прагнув жити в ідеальному світі. Для нього найменша, незначна незгода з кимось була болючою раною. Не кожен так гостро все сприймає…», – пригадує директорка.

Днями військова прокуратура Харківського гарнізону, яка розслідує справу Андрія Сергієнка, порушила кримінальну справу за фактом доведення до самогубства. У прокуратурі не відкидають версію, що юнака довели до повішення прояви дідівщини. Однак жодних доказів, що над ним знущалися, досі не виявлено, повідомив Радіо Свобода помічник військового прокурора Харківського гарнізону Володимир Павленко: «Тіло повішеного знайшов його товариш по службі, на території автопарку військової частини. Слідів насильницької смерті чи побиття на тілі не було виявлено».

Скільки триватиме слідство,наразі невідомо. Останній подібний випадок в українському війську трапився минулого року – солдат-строковик на Дніпропетровщині стрибнув з даху будинку – через знущання товаришів по службі.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG