Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську відкрили виставку старовинних ялинкових прикрас


У Дніпропетровському історичному музеї імені Яворницького відкрили виставку ялинкових прикрас. Колекцію новорічних іграшок збирають декілька десятків років, зараз вона налічує понад п’ятсот екземплярів.

Відвідувачам показують найцікавіші, зокрема, старовинні іграшки (такими вважаються прикраси, створені до 1966 року), повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.

Колекція музею відбиває основні тенденції моди на ялинкові іграшки різних років, є і ялинкові прикраси, які відбивають ту чи іншу сторінку історії, – іграшкові космічні кораблі та космонавтики, фігурки робітників, «хрущовська» кукурудза та багато іншого.

Колекція поповнюється завдяки небайдужим дніпропетровцям, які приносять і дарують музею новорічні прикраси свого дитинства.

Ялинкові прикраси – кулі або фігурки тварин, людей, предметів побуту, якими прикрашають новорічну ялинку. Крім іграшок, ялинку зазвичай вбирають солодощами, фруктами і горіхами.

За даними музейників, перші ялинкові іграшки (скляні кулі) з’явилися в Саксонії в XVI столітті. За іншими джерелами, перші скляні ялинкові кулі видули 1848 року в Тюрінгії. Пізніше з’явилися складні фігурки, птахи, виноградні грона.

В Україні перші ялинкові іграшки робили з ганчір’я, соломи, кольорових стрічок, пізніше – з паперу та фольги. Цим виробництвом займалися спеціальні картонажні майстерні.

Після 1917 року різдвяні ялинки були заборонені, але в 30-х роках традицію вбирати хвойне дерево на Новий рік повернули.
XS
SM
MD
LG