Доступність посилання

ТОП новини

Навіщо діаспора?


Серж Танкян, System of a Down
Серж Танкян, System of a Down
І справді – навіщо? Це люди, які з тих чи інших причин залишили власну країну. Ну й що? Залишили – і все, нічого з цим не вдієш.

«А що вони можуть змінити?» – думаєш, почувши слово «діаспора». – «Треба рухатись далі, розраховуючи лише на власні сили…».

Таким чином у світі тепер близько 10 мільйонів «навіки втрачених для України людей». Виходить, близько чверті світового українства ми просто лишаємо поза увагою. А чи маємо ми право, нехтувати такими ресурсами у такий складний для України час?

Подивімось на діаспору, яка за чисельністю є приблизно такою ж, як українська. Етнічних вірменів усього близько 10 мільйонів. Із них близько 8 проживають за межами своєї країни. Але діяльність вірменської громади, скажімо, в США можна вважати вагомим фактором у зовнішній політиці маленької кавказької республіки.

Соліст американського гурту System of a Down Серж Танкян, «за сумісництвом» ще й активний діяч вірменської громади США, кілька днів тому в черговий раз продемонстрував, що навіть невелика група людей, об’єднана єдиною метою здатна багато на що.

Раніше музиканти неодноразово організовували маніфестації та благодійні концерти на підтримку визнання геноциду вірменів. Але цього разу гурт використав ще й найновіші досягнення сфери комунікації і у мережі запропонував своїм шанувальникам посприяти визнанню геноциду вірменів. Як наслідок, майже 5,4 мільйони фанатів «Системи» прочитали на власних стінах у Facebook прохання зателефонувати за вказаним номером гарячої лінії і віддати свій голос за визнання геноциду Сполученими Штатами. Крім того аналогічну інформацію музиканти поширили серед майже мільйона фанатів
на MySpace та Twitter. При чому фанатів S.O.A.D.не закликали голосувати наосліп. Багато із них чудово знайомі з подіями 1915 року у Вірменії, оскільки трагедії вірменського народу присвячені тексти багатьох пісень гурту.

Варто додати, що з чотирьох учасників S.O.A.D. у самій Вірменії народився лише один…

Важко переоцінити потенційні можливості діаспори, яка вміє ставити перед собою чіткі завдання і робити усе для їх досягнення.
XS
SM
MD
LG