Доступність посилання

ТОП новини

Сенат США схвалює законопроект про податки


Нью-Йорк – У Сполучених Штатах Конгрес упритул наблизився до прийняття закону про зменшення податків, що вважають важливим політичним успіхом президента Барака Обами.

Cенат абсолютною більшістю голосів – 85 проти 15 – процедурно ухвалив новий законопроект. Очікується, що у вівторок 14-го грудня верхня палата Конгресу остаточно проголосує «за». Президент Барак Обама з цього приводу заявив: «Це доводить, що обидві партії можуть фактично співпрацювати для сприяння нашій економіці й для блага американського народу». Ухвалення закону вважають важливим для Білого дому.

Закон, власне кажучи, не новий, це видозмінений і доповнений варіант закону про скорочення податків, який ухвалили ще за президента-республіканця Джорджа Буша. Термін дії старого закону закінчується 1-го січня. Тепер Конгрес, за всіма ознаками, наставлений продовжити його дію.

Закон скорочує податки для усього населення країни, включно з заможною верствою. Саме проти цього скорочення для багатих виступав Барак Обама, коли був кандидатом у президенти. Він обіцяв залишити знижені податки лише для середнього класу, зокрема для тих родин, чиї статки не перевищують 21 тисячі доларів на місяць. Ця позиція лідера Демократичної партії здобула популярність у законодавців-демократів, а вони у Конгресі становили більшість.

Але часи змінилися, економіка переживає період спаду, рівень безробіття зріс до майже десяти відсотків. Республіканці, які в усьому звинувачували партію влади, виграли проміжні вибори. Отож, у Конгресі 112-го скликання, що збереться з початком Нового року, більшість у Палаті представників становитимуть республіканці, та й у Сенаті демократична більшість, хоча й збережеться, але буде істотно скороченою.

Вимушений компроміс Обами

Таким чином, обставини змусили Білий дім піти на компроміс і домовлятися з республіканцями. Газета The New York Times підкреслює важливість нової статті у законопроекті, яка протягом двох років скорочуватиме мінімальний податок для середнього класу. Дейвід Аксельрод, дорадник президента Обами, каже: «Я не думаю, що хто-небудь з-поміж законодавців бажає підвищення податків від 1-го січня, якщо ми не ухвалимо рішення... Кожен економіст підтвердить, що це (рішення) значною мірою підштовхне нашу економіку. Тож я певен, що зрештою законодавці погодяться».

Справді, у понеділок 13-го грудня Сенат переважною більшістю голосів ухвалив пропозицію Білого дому. Поки що – процедурно, тобто попередньо. Але й остаточне голосування законопроекту у Сенаті оглядачі вважають вирішеною справою, як вони кажуть – done deal.

Наступним етапом буде голосування у Палаті представників, але й там передбачають достатню кількість голосів за новий законопроект. Конгресмен Крис Ван Холлен, чільний представник демократів на переговорах з республіканцями, в інтерв’ю телемережі FoxNews заявив, що однопартійці підтримають свого президента: «Коли дійде до голосування (у Палаті представників), ми не зупинятимемо цього законопроекту. Більшість з нас погоджується майже з усіма президентськими пунктами. Єдине, проти чого ми виступаємо – зменшення податку на спадщину».

Виглядає так, що президент Барак Обама стоїть на порозі значущої політичної перемоги.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG