Доступність посилання

ТОП новини

Британія: на комунпослугах заощадять у багатших регіонах


Лондон – Британський коаліційний уряд оприлюднив плани скорочення фінансування місцевих органів влади. Згідно із цими планами, заощадження будуть більшими у багатших регіонах країни, тоді як мільйони фунтів будуть переспрямовані владі бідніших британських міст.

Після приходу до влади у травні цього року коаліційний уряд Консервативної та Ліберально-демократичної партій розпочав широкомасштабну програму скорочення видатків на громадські потреби для протидії рекордному за повоєнні роки дефіцитові бюджету країни. Фінансування більшості міністерств буде скорочено на понад чверть. Нині різні міністерства і відомства розробляють конкретні програми заощаджень у своїх галузях.

Тож щойно плани щодо скорочень видатків оголосив у парламенті міністр у справах місцевих громад і органів влади Ерик Піклз. Новини про те, що мільйони фунтів планується переспрямувати від місцевих рад у багатших регіонах до бідніших на практиці означатимуть, що багато театрів, спортивних центрів та ковзанок у заможних містах і містечках країни, котрі фінансуються міськрадами, доведеться закрити, коли заощадження почнуть здійснювати з квітня наступного року.

Оприлюднений план свідчить, що кожна місцева рада в Англії буде зобов’язана скоротити видатки протягом двох років, починаючи з квітня, коли в Британії розпочинається новий фінансовий рік.

Економічний аналітик Росс Ноубл пояснив суть оголошеного міністром Піклзом плану: «Головним у його заяві є те, що щорічні скорочення бюджетів місцевих рад не перевищуватимуть 8,9 відсотка, а суми, які місцеві ради мають повноваження щороку витрачати, в середньому буде скорочено на 4,4 відсотка. З одного боку, Піклз наголошував на збільшенні значення місцевих громад: більше повноважень радам, більше повноважень місцевим громадам. Але багато хто дивиться лише на те, наскільки менше коштів одержать ради, а це позначиться на тих службах, що їх використовують звичайні люди, – місцеві басейни, бібліотеки».

Уряд натомість дещо пом’якшує ці скорочення за допомогою переспрямування майже 100 мільйонів фунтів центрального фінансування від багатших до бідніших районів.

Під загрозою навіть громадські туалети

Уряд каже, що люди будуть захищені від надмірного підвищення муніципального податку за допомогою спеціального урядового гранту у 650 мільйонів фунтів, що є відповідником підвищення муніципального податку на 2 з половиною відсотки. Також на надмірне підвищення муніципального податку місцеві громади матимуть право накласти вето через місцевий референдум. А ще місцеві органи влади відтепер зобов’язані шукати внутрішні резерви і позбуватися нераціональних видатків.

Місцеві ради вже попереджають, що їм доведеться йти на непопулярні кроки. Найменш захищеними є муніципальні ігрові майданчики, мистецькі проекти, театри й концертні зали, спортивні об’єкти і навіть громадські туалети.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG