Доступність посилання

ТОП новини

Програма розвитку ООН розширює підтримку Криму


Сімферополь – Програма розвитку Організації Об’єднаних Націй підтверджує свою активну участь у стійкому розвитку Криму. Про це під час свого першого візиту до України заявила адміністратор програм ООН Гелен Кларк, яка вважається третьою за рангом особою в системі цієї світової організації. Сьогодні у Сімферополі вона відкрила офіс новоствореного Представництва Програми розвитку ООН і повідомила про збільшення фінансування оонівської підтримки Кримського півострова.

За останнє десятиліття допомога Криму з боку програм розвитку ООН значно зросла. Чи це означає, що ця світова організація стурбована ситуацією на Кримському півострові? Саме таке питання я поставив пані Кларк під час її спілкування з журналістами в Сімферополі.

Адміністратор програм ООН Гелен Кларк
Втім, вона заперечила, що ООН стурбована ситуацією в Криму. «Навпаки, це означає, що ситуація покращується! Насправді це показує дуже великий потенціал, що можна спрямувати на ті проблеми, які існують у Криму. Адже за участі Програми розвитку ООН в Криму підтримуються сотні ініціатив. Відкриття в Криму нашого офісу показує великі зобов’язання, що бере на себе Програма щодо підтримки розвитку цього регіону», – зазначила Гелен Кларк.

Разом з тим, експерти звертають увагу на те, що зараз в автономії працює три виключно кримські проекти Програми розвитку ООН і ще три проекти, які реалізуються на всій території України. Саме тому в Сімферополі відкрито згаданий пані Кларк офіс ПРООН.

Міжнародна допомога працює для Криму

Ще із середини 1990-х років у Криму працює спеціальна Програма розвитку та інтеграції Криму (ПРІК), яка зосереджувала свої зусилля на підтримці інтеграції кримського суспільства через спільне розв’язання локальних, місцевих соціально-економічних проблем на рівні громад.

Цього року розпочався новий проект підтримки Агенції регіонального розвитку Криму. Цю структуру півроку тому заснував кримський уряд для залучення до регіону насамперед іноземних інвестицій. І зовсім недавно, в листопаді, розпочав роботу оонівський проект «Моніторинг людської безпеки і громадський діалог», який має працювати на запобігання конфліктів у регіоні.

Починаючи з 1995 року, сумарний вклад лише у ПРІК міжнародних партнерів та Програми розвитку ООН склав 23 мільйони доларів США. А цього року бюджет усіх трьох оонівських програм у Криму сягне майже 1 мільйона 700 тисяч доларів.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG