Доступність посилання

ТОП новини

Випадок із Найємом: чи контролює Банкова запущену нею ж машину?


Мустафа Найєм
У київській міліції (не впевнений, що лише там) цілу ніч думали, як обґрунтувати затримання (безглузде, як на мене) журналіста Мустафи Найєма. Нічого розумного, як бачимо, не придумали. Смішно, коли злодіїв мобільників шукають в автівках. Крадіїв такого штибу треба шукати у банальніших місцях. І міліція, не сумніваюсь, чудово знає ці місця. Але чомусь крутиться, зокрема, біля «5-го каналу». Може, сюди перемістився епіцентр київських дрібних злодюжок?

Думаю, те, що трапилось із Найємом, випадковістю можуть назвати лише люди наївні. Припускаю, що за Мустафою Найємом – дуже гострим і тому вкрай некомфортним для нинішньої влади журналістом – не один день стежили. А в понеділок, прикинувшись «чайниками», міліціонери-беркутівці вирішили припинити гру шляхом грубої й цинічної «легалізації». Розцінюю це як нічим не прикрите, передовсім, залякування журналіста. Мовляв, хлопче, ти під ковпаком, будеш далі рипатися не в тому напрямку – ми тебе не лише в чужій автівці знайдемо.

Іншого пояснення цьому затриманню не можу знайти, що б там знову не казали в міліції чи адміністрації самого глави держави.

Щодо вельми специфічної термінології совєтської закваски про «особу кавказької національності». Це, знову ж таки, не лише відгомін «вічної дружби» народів по-сталінськи, яку має честь пропагувати нинішня українська міліція. Це могло бути й частиною міліцейсько-беркутівського, вибачте, «задуму», якщо там узагалі думають. Мовляв, буде «журналюга» обурюватись, то ми йому хутенько локшинки на його афганські вуха понавішуємо, про «неправильні» національності нагадаємо. І взагалі скажемо: телевізор не дивимось, ведучих в очі не бачили і не знаємо. Така у нас, розумієте, служба – не чути і не бачити людей. Слухаємо лише накази вищих начальників...

Не думаю, що міліціонери, які затримали Найєма, такі вже й переконані расисти, але їхня лексика (а Мустафі я вірю!) виглядала дикувато й елементарно непристойно для 21-го сторіччя.

Влада, не сумнівайтесь, і надалі буде наполегливо переконувати суспільство і світ, що випадок із Мустафою Найємом – не більше ніж прикре непорозуміння, яке, мовляв, може статися в будь-якій країні, з будь-яким журналістом... із трохи іншим типом обличчя. Мене така «аргументація» не переконує ні на йоту.

Бо це не перше цькування журналіста (і журналістики взагалі!) за такий куций термін правління Віктора Януковича. А він збирається аж 10 років керувати! Чи залишиться щось від журналістики? Крім, звісно, тієї, що обслуговує всесильний нині клан донецьких.

Банкова зразка 2010, як я це бачу, запустила машину щонайменше залякування журналістів. Чи контролює Банкова цю власну «диво»-машину – це питання...

Хто там у них на черзі?..
  • Зображення 16x9

    Зиновій Фрис

    На Радіо Свобода з 1994 року. У різні роки очолював кілька газет, у тому числі «Заповіт» і «Пан плюс пані», був власним кореспондентом «Киевских ведомостей» у країнах Балтії та Скандинавії, а потім заступником головного редактора цього видання.
XS
SM
MD
LG