Доступність посилання

ТОП новини

Сп’яніння у Франкфурті


Що ж такого може бути у франкфуртському повітрі, що українці там так невпинно п’яніють? Спочатку колишній міністр внутрішніх справ Юрій Луценко. Тепер ціла делегація нібито від Міністерства освіти і науки і спорту і молоді і всього іншого, що йому причепила недавня так звана адміністративна реформа....

І скільки це їх там було? Одні пишуть 59, інші пишуть 91. Може вони так понапивалися, що не змогли добре порахувати? Однак до Південної Африки таки долетіли і якщо вірити одному з членів делегації, народному депутатові Андрію Пінчуку, то ніхто взагалі нічого не пив.

Буквально три тижні тому я пересідала у Франкфурті. В мене не виринуло жодного бажання кирнуть, попри те, що довелося чекати 3 години. Доки перейдеш всі контролі та ще й дійдеш до терміналу, звідки твій літак відлітає, в найкращому випадку вистачає часу щоб напудрити ніс і може випити філіжанку кави. Все.

Я всього ж лише смертна людина, не депутат, не політик, не член офіційної делегації. Може їх там якось по іншому приймають. Не змушують знімати ремені і взуття та витягати комп’ютери з торбів та переходити через різні апарати, які рахують усі пломби. Може їх пригощають. Частують. Боже мій, а що як їх просто змушують пити??? З великої німецької гостинності?

Можемо все це аналізувати, прогнозувати, дискутувати, але факт залишається фактом. Українці п’ють. Українські політики п’ють. Українські поети п’ють.... Багато хто йде на той світ завдяки чарці, яка з часом стає його володарем. І це ганьба.

Часто густо любимо хвалитися, що українці не п’ють так завзято і віддано, як росіяни. Хіба цим можна пишатися? Що п’ємо не так багато, але все ж таки п’ємо?

А п’ємо доста. Колишній міністр охорони здоров’я Микола Поліщук каже, що кожного дня в Україні від алкоголю вмирає 40 осіб. 30% українських чоловіків вмирають передчасно через алкоголь.

Так воно вже склалося, що українець і чарочка стали зачарованою, проклятою парою. Перед українською національною іконою козаком Мамаєм обов’язково має бути пляшка оковитої. Коли говорять про прийняття християнства, обов’язково згадують, що Володимир Великий вирішив не на користь Ісламу тому, що там заборонено пити алкоголь.

Я ще ніколи не бачила культурного п’яного. Може тому, що п’яніння справді показує суть людини, як у латинській приповідці: що тверезість приховує, пяніння показує. А п’яніння не показує нічого доброго.
  • Зображення 16x9

    Ірина Халупа

    На Радіо Свобода від 1990 року. Редактор і ведуча передач «Україна і світ», «52:30 у різних вимірах», «Вечірня Свобода», «Українське коло», «30 хвилин у різних вимірах». У 2001–2007 роках заступник директора Української редакції. 2007–2011 роки – директор редакції. Жила в п’яти країнах. Люблю мови, подорожувати, українську літературу 1920-30-х років, мистецтво та старі фільми. Не терплю фальш і брехню. Щоб не збожеволіти від української політики – вишиваю.

XS
SM
MD
LG