Доступність посилання

ТОП новини

Футбол і «павуки в банці» під назвою Україна...


Президент ФФУ Григорій Суркіс, Київ, 15 грудня 2010 року
Президент ФФУ Григорій Суркіс, Київ, 15 грудня 2010 року
Як і очікувалося, ХІІ конгрес Федерації футболу України провалився. Команді Ахметова-Колєснікова-Януковича поки-що не вдалося «скинути» Григорія Суркіса з впливової і прибуткової посади Президента ФФУ. Скандал 15-го грудня під час відкриття конгресу ФФУ в Києві, у присутності Генсека УЕФА та інших міжнародних гостей, почався із сварки з-за порядку денного, коли противники Суркіса хотіли включити до нього питання про зняття діючого президента ФФУ з посади, дійшов до бійки за мікрофон і закінчився фактично провалом конгресу. Користуючись правом президента Григорій Суркіс закрив роботу ХІІ конгресу Федерації футболу, коли не вдалося проголосувати за затвердження порядку денного у попередній редакції, без питання про відставку глави ФФУ.

Що ж сталося? Перше полягає у тому, що дилема участі у поділі прибутків від футбольної пирога – «Євро-2012», які прогнозуються, щонайменше, на рівні 70-80 мільярдів гривень, залишається. Донецькому клану Ахметова-Колєснікова-Януковича не вдалося поки-що відігнати від «корита» українського футболу Григорія Суркіса. На захист останнього стали функціонери ФІФА та УЕФА. Розвиток скандалу може привести до позбавлення України права на проведення «Євро-2012», що дуже не вигідно донецькому клану, бо вже задіяні великі гроші і на карту поставлений політичний престиж нинішньої влади. До речі, й вибори Верховної Ради призначені на осінь 2012 року саме з розрахунку успіху «донецьких» на «Євро-2012», насамперед, грошового. Але Григорій Суркіс, який претендує на жирний шмат «футбольного пирога» від «Євро-2012», поки-що тут «як більмо в оці» для Ахметова-Колєснікова-Януковича.

«По-доброму», як кажуть, зняти Суркіса не вдалося. Навіть після «п’ятничної бесіди» з главою ФФУ самого Віктора Януковича, Григорій Михайлович «не здався» і добровільно піти з посади не захотів. Напередодні конгресу ФФУ 15 грудня розмову з Президентом Януковичем мав колишній Президент України Леонід Кучма, який переконував нинішнього господаря Банкової «залишити Григорія Михайловича у спокої»...Але ж Віктор Федорович сам не в змозі вирішити долі президента ФФУ, бо за його спиною стоять справжні господарі України й українського футболу. Тим більше, що за суворими приписами ФІФА та УЕФА політикам втручатися у справи національної Федерації футболу заборонено під загрозами серйозних санкцій.

Один з висновків з сьогоднішніх футбольних подій: Україною керують люди, для яких її національні інтереси, інтереси 46 мільйонів громадян держави тримаються десь там... Головне для цих людей – нові й нові багатомільярдні прибутки і вони готові нищити будь-кого, насамперед, головних своїх конкурентів на ці купи грошей. Бійка між двома футбольно-політичними кланами виглядає сьогодні, як протистояння жирних павуків у банці під назвою «Україна».

Ясно, що сьогодні якраз наявність «впертого Суркіса» дещо нівелює ситуацію і не дає «донецьким» самотужки робити з футболом і з «футбольним пирогом» «Євро-2012» все що їм заманеться. Але сам розвиток подій футбольних демонструє, куди котиться українська політика. Її майбутнє, навіть під футбольним кутом зору, виглядає дуже похмуро. Нічого окрім диктату бандитських кланів і нової міжнародної ганьби для народу України такий перебіг подій не несе.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.
XS
SM
MD
LG