Доступність посилання

ТОП новини

Події на Манежній площі стануть основою передвиборної кампанії у Росії – російський політолог


Близько тисячі людей затримали минулого вечора у Москві під час масових виступів на міжрасовому підґрунті
Близько тисячі людей затримали минулого вечора у Москві під час масових виступів на міжрасовому підґрунті

Київ – Близько тисячі людей затримали минулого вечора у Москві під час масових виступів на міжрасовому підґрунті, що тривають вже майже тиждень. Минулої суботи кілька тисяч футбольних уболівальників зібрались на масовий протест, щоб висловити обурення з приводу загибелі вболівальника клубу «Спартак» Єгора Свиридова. Його застрелили в ніч на 6 грудня під час бійки нібито з вихідцями з Північного Кавказу. Демонстрація переросла у кількаденні масові заворушення. Остання збройна сутичка трапилась між вихідцями з Кавказу та молодими росіянами, одягненими у футбольну символіку вчора ввечері у Москві. Обидві сторони використовували холодну зброю, арматури, електрошокери. Схожі масові заворушення відбуваються і в Санкт-Петербурзі. І про перспективи розвитку ситуації у Росії Радіо Свобода запитало у російського політолога Андрія Окари.

– Пане Окара, як ситуація у Росії виглядає зараз?

– Зараз, зранку, все гаразд. А ситуація учора дійсно була дещо загрозливою. І дійсно близько тисячі чоловік було заарештовано. Це заходи превентивного впливу. Людей заарештували без особливої провини. Але, у ситуації, яка зараз склалася у Москві, можливо, це були і доцільні заходи.

– А як Ви вважаєте, ці сутички є спонтанними чи організованими?

– Судячи із бекграунду, судячи з того, як швидко відпустили тих, кого підозрюють у вбивстві Єгора Свиридова, є підстави говорити, що це можуть бути організовані сутички.

– Хто за цим може стояти?

– Давайте міркувати так: хто від цього буде найбільшим вигодоотримувачем? Зараз сказати, що напруження між слов’янським та неслов’янським населенням, яке відбувається у Москві чимось відрізняється від того, що було рік тому, не можна. Але зараз країна підходить до передвиборної кампанії. Тому мій висновок, що 11 грудня у Москві почалася нова передвиборна кампанія.

– Від чого, чи від кого залежатиме подальший розвиток подій у Москві?

– Зараз міліція тримає ситуацію у Москві повністю під контролем. Зараз ми вступаємо повністю у ситуацію турбулентності і невизначеності, і вона залежатиме від російської виконавчої влади, насамперед у Москві. Цього не скажеш про інші регіони. Тому що вчора, наприклад, вбивство муфтія Кабардино-Балкарії. Воно, як на мене, носить трохи інший характер, ніж те, що відбувається у Москві.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG