Доступність посилання

ТОП новини

Керівник МВС Могильов навчатиме своїх підлеглих розмовляти з людьми


Київ – Міністр внутрішніх справ України Анатолій Могильов підписав наказ про проведення для співробітників патрульно-постової служби і спецпідрозділу «Беркут» тренінгів із адекватного спілкування з людьми. Про це головний міліціонер повідомив у четвер на брифінгу. Водночас експерти висловили сумнів у тому, що додаткові курси вплинуть на поведінку рядових міліціонерів, сержантів, які беруть приклад зі свого керівництва.

Міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов вирішив розпочати реформу свого відомства з корегування поведінки рядових та сержантів, котрі патрулюють вулиці. Правилам поведінки та спілкування з людьми міліціонерів навчатимуть на нових курсах, започаткованих главою відомства. Навчання має зробити ППСників та беркутівців не лише чемнішими, а й взагалі змінить логіку їхньої поведінки, пообіцяв Анатолій Могильов.

Анатолій Могильов
«Вибудувати систему так, щоб наш співробітник був націлений на захист. Не на не пускати, затримати та доправити, а на допомогу тим людям, які потребують допомоги міліції в ту чи іншу хвилину», – каже міністр.

Головне, щоб культура була у тих, хто керує – правозахисник

Правозахисник Євген Захаров висловив припущення, що Анатолій Могильов не знається на системі підготовки рядових та сержантів міліції. Поводитися з людьми їх уже навчають, а причини викривленої поведінки полягають зовсім в іншому, зазначає Захаров.

«Щотижня вони цьому навчаються і здають залік. Біда ж не в тому, що у нас погано навчають міліціонерів, – каже він. – Головне, щоб культура була у тих, хто керує. Культура виконання закону, культура поваги до прав людини. Якщо їх немає, якщо керівництво МВС поводиться так, як воно поводиться, тоді наслідком стають всі ті порушення. Вони є наслідком вказівок та наказів, що видаються в МВС, і тих показників, що вимагають».

Ініціатива Могильова викликана інцидентом із журналістом Найємом – експерт

Навчати в першу чергу потрібно міліцейське керівництво, зауважує головний редактор сайту ОРД, що спеціалізується на діяльності силових відомств Станіслав Речинський. Адже пояснення тих чи інших інцидентів, що яскраво свідчать про правову неграмотність міліцейської верхівки, лунають із вуст саме генералів, наголошує експерт.

«Чергова ініціатива пана Могильова викликана інцидентом із журналістом Мустафою Найємом. Реформування міліції, щоб вона не катувала і не займалася грабіжництвом, повинне бути системним. Це чергова показуха, яка нічим не закінчиться, бо міліціянти, причому найвищого рівня, «на повному серйозі» вважають, що східний тип обличчя – це якась основа для затримання людини», – зазначає Речинський.

Утім, Анатолій Могильов не повідомляв про наміри щодо підвищення рівня навичок адекватного спілкування керівництва МВС. Натомість міністр внутрішніх справ заявив, що роботу його відомства ускладнює діючий закон про міліцію, а відтак потрібно ухвалити новий.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG