Доступність посилання

ТОП новини

Інфляція в Україні зросте – прогнози Світового банку


Київ – У 2011 році ВВП України зросте на 4%, а інфляція перевищить 10%, прогнозують фахівці Світового банку. Таким чином, у порівняні з 2010 роком, рівень інфляції дещо збільшиться. У Світовому банку це пов’язують зокрема із запланованим на наступний рік збільшенням тарифів на ЖКГ.

Відновлення української економіки після кризи триває, однак у Світовому банку фіксують певне сповільнення – через зменшення зовнішнього попиту та погіршення показників агропромислового комплексу.

Старший економіст представництва Світового банку в Україні Руслан Піонтківський припускає, що наступного року зростання ВВП України зафіксується на рівні 4%. «Дедалі більший внесок у зростання ВВП йтиме від зростання внутрішнього попиту, також буде пожвавлюватися фінансування з боку банківського сектору. Водночас вповільнюватимуться показники експорту», – вважає він.

У Світовому банку наголошують, що для скорочення негативного сальдо торговельного балансу український уряд має більше сприяти експортерам, а саме – налагодити систему вчасного відшкодування ПДВ та відмовитися від обмежень на експорт зернових.

У Світовому банку також прогнозують, що інфляція у 2011 році зросте до 10,7%. «Це пов’язано з тим, що коригування деяких адміністративних цін, зокрема тарифів на ЖКГ, відбуватиметься більше наступного року, аніж цього, як ми раніше розраховували. Ми також прогнозуємо, що після деякого зростання інфляція почне поступово зменшуватися», – додає Руслан Піонтківський.

Розробники держбюджету-2011 завищили очікування?

Водночас уряд та Верховна Рада обіцяють погодити головний кошторис країни на наступний рік вже до кінця грудня. Розробники проекту держбюджету спрогнозували, що темпи зростання ВВП сягнуть 4,5%, а інфляція зафіксується на рівні трохи менше 9%.

Натомість екс-міністр економіки Володимир Лановий вважає, що економічна картина може вийти і не такою привабливою, тим більше що наміри влади відомі не до кінця.

«Цифри намальовані красивими, щоб заспокоїти суспільство, політикум. Насправді вони далекі від істини. По-перше, ВВП не зростатиме високими темпами. Вже цього року воно суттєво не зростає, хіба що за рахунок цін, але не за рахунок фізичних обсягів виробництва. Інфляція показана низькою, але ми поки не знаємо про наміри Нацбанку щодо кредитування банківського сектору», – зазначає експерт.

Напередодні, представляючи проект держбюджету, міністр фінансів Федір Ярошенко зазначив, що у 2011 році уряд піде на суттєві обмеження витрат для скорочення дефіциту державного бюджету – зокрема за рахунок скорочення витрат на утримання органів державної влади.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG