Доступність посилання

ТОП новини

Коли є сила, демократія зайва?


Бійка у парламенті
Бійка у парламенті

Київ – Блокування опозицією роботи Верховної Ради увечері 16 грудня завершилося бійкою, у результаті якої п’ятеро депутатів із фракції «БЮТ-Батьківщина» потрапили у лікарню. Члени Партії регіонів, які силовими методами здійснювали розблокування парламенту, пояснили свої дії тим, що хотіли «забезпечити нормальну роботу Верховної Ради». Як наслідок – сьогодні вранці опозиція зажадала розслідування вчорашньої бійки та звіту про його результати від Генерального прокурора України. Члени фракцій «БЮТ-Батьківщина» і НУ-НС залишили сесійну залу.

Опозиція вимагає заслухати звіт Генерального прокурора Віктора Пшонки про результати розслідування вчорашньої бійки у Верховній Раді, а також відставки голови парламенту Володимира Литвина.

Про це повідомив журналістам народний депутат від блоку «Наша Україна – Народна самооборона» Анатолій Гриценко, коментуючи результати спільного засідання двох опозиційних фракцій «БЮТ-Батьківщина» та НУ-НС.

«Ми переконані, що те, що відбулося вчора в парламенті, організували Янукович, Литвин, Азаров. Виконавці і прізвища прозвучали, і вони на відеозаписах відомі. Ми вимагаємо притягнення до кримінальної відповідальності цих людей і будемо вимагати наступного тижня звіту Генерального прокурора про ті слідчі дії, які були виконані», – сказав Гриценко.

Він зазначив, що у парламенті буде зареєстрована постанова про звільнення Литвина з посади голови ВР, опозиція вимагатиме негайно розглянути це питання наступного тижня.

Депутати від «БЮТ-Батьківщини» та НУ-НС також вирішили не повертатися у сесійну залу ВР, доки не буде надано «належної оцінки вчорашній бійці у парламенті».

«Опозиція не повернеться до сесійної зали ні сьогодні, ні далі, доки не буде дано належної оцінки тому, що відбулося. Тому що так, як учора діяли проти парламенту і парламентаризму, точно так само ця бульдозерна влада діє і діятиме проти всього суспільства. Це треба зупинити», – сказав Гриценко.

Парламентаризм знищений – Кириленко

Лідер фракції «БЮТ-Батьківщина» Іван Кириленко заявляє, що вчорашніми своїми діями влада проявила своє безсилля. Про це він заявив з трибуни Верховної Ради під час пленарного засідання.

«Такого нелюдського обличчя ненависті, нестримної злоби, жаги не тільки нанести удари, а й вбивати – у цій сесійній залі ще не було», – сказав він.

За його словами, у нинішньої влади один шлях: знищувати своїх опонентів, і вчорашні події продемонстрували, що у сесійній залі більше не залишилося місця для діалогу. «Парламентаризм знищений», – сказав Кириленко.

Партія регіонів «готова до діалогу»

Натомість Лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов заявив на ранковому засіданні Верховної Ради, що Партія регіонів готова до діалогу з опозицією, але «без шуму, без крику, без повчання».

Він нагадав, що не так давно депутати від опозиції приносили у сесійну залу Верховної Ради димові шашки «і закидали парламент, отруївши десятки наших колег».

«Це, напевно, ми вчора занесли ланцюги і занесли дроти до залу, і з цими ланцюгами і дротами виходили на діалог. Це, напевно, ми намагалися силовими методами примусити, зокрема нас, ухвалити ті рішення, які ми ніколи не готові були приймати», – наголосив Єфремов.

Виступ Єфремова супроводжувався вигуками «Ганьба!»

Янукович засуджує бійки між депутатами

Президент Віктор Янукович назвав неприпустимим силове протистояння між депутатами Верховної Ради. Про це він сказав після зустрічі з президентом Угорщини Палом Шміттом.

«Я категорично проти того, щоб у парламенті коли-небудь, застосовувалася фізична сила, і, зрештою, прийшов час нам уже, політикам, домовитися й підняти рівень політичної культури з усіх боків», – відповів Президент на питання про те, як він розцінює події у Верховній Раді 16 грудня.

Янукович наголосив, що, на жаль, проблема силового протистояння усе ще існує в українській політиці й він до неї ставиться дуже критично.

16 грудня у сесійній залі парламенту сталася бійка між «регіоналами» і «б'ютівцями», які зранку блокували президію, трибуну і урядову ложу парламенту.

Депутати від ПР увірвалися до сесійної зали з дверей президії, через які заходять керівники Верховної Ради, побилися з депутатами від «БЮТ-Батьківщина» і відтіснили їх у сесійну залу.

П’ятьох «б'ютівців» забрала «швидка допомога».

Cьогодні прокуратура Печерського району Києва розпочала перевірку і збір матеріалів з приводу вчорашніх сутичок у Верховній Раді між народними депутатами.

Також сьогодні на початку пленарного засідання депутати від «БЮТ-Батьківщини» на своїх місцях запалили лампадки, як символи «похорону демократії у Верховній Раді».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG