Доступність посилання

ТОП новини

Кінець парламентаризму і демократії в Україні? (Європейська преса)


Прага – Низка впливових європейських газет інформують про криваву бійку в українському парламенті та про численні жертви цього жорстокого зіткнення між депутатами опозиційного БЮТ та правлячої в Україні Партії регіонів. Газети також повідомляють про заклики представників «Human Rights Watch» до зупинення дії договору про реадмісію між ЄС та Україною з тієї причини, що українська сторона не готова нормально ставитися до мігрантів.

Впливова лондонська «Файненшел Таймз» вважає, що бійка між депутатами опозиції та більшості в українському парламенті, що сталася увечері в четвер, означає загострення протистояння між владою Януковича і опозицією в особі Тимошенко. Найбільше постраждали у бійці представники опозиції, бо, як пише газета, чотири їхні депутати потрапили до лікарні у важкому стані. Соратники Тимошенко стверджують, що депутати Партії регіонів раптово напали на опозиціонерів і вели себе дуже жорстоко. «Файненшел Таймз» вважає, що нападникам нічого не загрожу, бо депутати мають парламентську недоторканість та більшість у Верховній Раді. Газета також цитує речників європейських політичних партій, котрі занепокоєні погіршенням ситуації з демократією в Україні. Вільфрід Мартнес, президент Європейської народної партії, найбільшої за фракцією у Європарламенті, заявив у четвер, що « керівництво ЄПН засуджує агресивний, політично вмотивований тиск української влади на опозицію та її лідера Юлію Тимошенко».

Польська «Жечпосполіта» цитує керівника депутатської групи БЮТ у Верховній Раді Івана Кириленка, який вважає, що бійка у парламенті означає «кінець парламентаризму і демократії в Україні». Кириленко також заявив польській газеті, що в четвер «у цій залі були знищені рештки української демократії». Цей політик також наголосив, що для правлячої Партії регіонів є один спосіб поведінки щодо інакодумців – «нищити, зачищати і стирати з лиця землі своїх опонентів». Газета також зауважує, що депутати Партії регіонів першими задіяли у бійці крісла, кулаки і встановили контроль над трибуною та залом засідань парламенту, мотивуючи це тим, що вони ніби-то планують працювати, а не блокувати роботу Верховної Ради.

Європейське видання «Вол Стріт Джорнал» наголошує, що владні депутати парламенту, більшість із Партії регіонів Президента Януковича, не лише образили опозицію, яка виступала проти відкритого кримінального переслідування її лідера Юлії Тимошенко, а й влаштувала їм «криваву баню» в стінах парламенту. Газета наголошує, що 5 депутатів опозиції потрапили до лікарень зі зламаними щелепами, руками і струсами мозку.

Брюссельське видання EUObserver оприлюднило детальний коментар Білла Фреліка, директора програм біженців із «Human Rights Watch», котрий не лише обурюється «брутальним знущанням української влади над мігрантами», яких країни ЄС повертають на територію України згідно з угодою про реадмісію між Києвом та ЄС. Цей чільник правозахисної організації закликає Європу «призупинити його угоду про реадмісію з Києвом, допоки Україна не продемонструє, що вона готова гуманно ставитися до мігрантів і дійсно захищати біженців і незахищених людей».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG