Доступність посилання

ТОП новини

У Білорусі опозиція вимагає нових виборів без Лукашенка


Мінськ – У Білорусі в неділю, 19 грудня, мають відбутися вибори президента, на яких учетверте балотується чинний керівник країни Олександр Лукашенко. Але вже сьогодні опозиційні кандидати закликають не визнавати їх підсумки, іти протестувати на центральний майдан Мінська і вимагати нових вільних виборів.

Білоруська опозиція на президентських виборах 2010 року представлена 9-ма кандидатами, які отримали більші, ніж раніше, можливості для агітації і використали це як нагоду заявити, що вільних виборів у Білорусі все одно немає.

На передвиборному мітингу в Мінську 16 грудня кандидат Володимир Некляєв виступив із гаслом: «Нові вибори без Лукашенка». «Майдан скаже усьому світу, що Білорусь не зігнулася під диктатурою. Майдан понесе до неба нашу молитву: Боже, збав нас від лукавого!» – заявив опозиціонер.

За словами Володимира Некляєва, у Білорусі на цих виборах не було рівних умов для кандидатів, всіма адміністративними перевагами користався чинний президент, тривав тиск на суспільство, у виборчі комісії не допустили опозицію, влада продовжила практику масового примусового дострокового голосування, що є шляхом до масових фальсифікацій. Нові дострокові і вільні вибори президента Білорусі Володимир Некляєв вимагає провести вже весною 2011 року.

Інший опозиційний кандидат Ярослав Романчук, посилаючись на результати соціологічного опитування Агентства ефективної комунікації «Інсайт», заявив, що за Лукашенка тепер готові голосувати 39% виборців Білорусі, стільки ж – за трьох опозиційних кандидатів Романчука, Саннікова і Некляєва разом. Таким чином, у першому турі не може бути переможця, вважає Романчук, баланс сил у країні за час кампанії змінився, але потрібно домогтися його легалізації шляхом вільних виборів без порушень і фальсифікацій.

«Я вважаю, що шлях виходу із ситуації, яка склалася, – це проведення спільних парламентських і президентських виборів навесні, коли буде досягнуто консенсусу і розуміння того, що країна перебуває у політичному глухому куті», – зазначив Ярослав Романчук.

Опозиція піде протестувати на ковзанку?

Решта опозиційних кандидатів підтримують це гасло і закликають білорусів на Майдан увечері, 19 грудня. Кандидат Микола Статкевич наголошує, що для того, щоб домогтися вільних виборів, білорусам потрібно прийти на Майдан.

«Я не люблю робити прогнози, але для мене вже очевидно, що цей Майдан буде унікальним за кількістю білорусів, які вийдуть на вулиці одночасно, – каже він. – Людей буде значно більше, ніж у 2006 році. І нам вдасться щось зробити, а не постояти і послухати пісні. Якщо люди прийдуть, то ми зробимо, а тим, хто буде заважати, не дамо це робити».

Тим часом провладні соціологічні служби Білорусі «пророкують» абсолютну перемогу Олександрові Лукашенкові з підсумком у 75 відсотків голосів. Спостерігачі з сумнівом ставляться до можливостей великого протесту білорусів проти його чергового переобрання, тому що масового невдоволення та широких протестних настроїв серед пересічних білорусів немає. Але, незважаючи на це, білорусів уже попередили, що вихід на головний майдан Мінська, Кастричніцкую площу, буде розглядатися як порушення закону, а сам майдан залили льодом під штучну ковзанку.
  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG