Доступність посилання

ТОП новини

Виставку історії скляних ялинкових прикрас відкрили у Чехії


Прага – «Яблонецька біжутерія» – чеська фірма, яку представляти не треба. У північно-східному місті Яблонец над Нісою вже два століття виробляють прикраси зі скла, серед яких ялинкові заслужено відносяться до найкрасивіших. Цього року відомий у Європі Музей у Яблонці над Нісою підготував виставку історії ялинкових прикрас – від 18 століття до тих, які б мали увійти в моду наступними десятиліттями.

Музей скла і біжутерії в Яблонці над Нісою вам покаже кожний. Музей – це місце, куди прямують усі, хто вивчає історію європейського скла чи просто так – насолодитись красою.

Музей був заснований у 1904 році, хоча перші збірки художнього скла склались уже наприкінці 19-го століття, адже гути – печі, де варять скло, відомі в цій частині Чехії ще раніше.

За понад століття свого існування Музей у Яблонці зайняв одне з найпрестижніших місць у Європі. Цьому сприяв той факт, що від кінця 1920-х років Музей почав формувати власну колекцію скляної біжутерії, нині вже широко відому у світі. У цьому переконує й експозиція Музею: важко відірвати очі від кольорових, сяючих сережок, брошок, кліпсів, ґудзиків і намиста. Справді необмежені можливості художнього скла – від сережок до люстр, від застібок до великих канделябрів.

Ялинкові прикраси зі скла – окраса Музею

А щоб відкрити ширше для всіх ще одну свою збірку, музей цього року підготував Різдвяну виставку історії ялинкових прикрас зі скла. Ця збірка в Музеї нараховує понад 16 тисяч предметів і вважається найбільшою у світі, розповів Радіо Свобода куратор виставки Петр Нови.

«На нашій виставці ми представляємо близько трьох тисяч скляних прикрас. Що стосується історії, то найстарші ялинкові прикраси в нашій збірці належать до початку 19-го століття, а найновіші – до початку 21-го століття. Адже чеські землі в минулому столітті стали всесвітнім центром виробництва скляних ялинкових прикрас, і є ними донині. Зрештою, є також фактом і те, що більшість скляних ялинкових прикрас чехи вдома і не бачили, все йшло на зарубіжні ринки», – зазначив куратор виставки.

Скляні кульки, перли і намисто – в моді

У музейній експозиції можна простежити, як розвивалась історія скляних прикрас. Почалось все зі скляних кольорових куль, які й до нині красуються на ялинках. Вперше в Чехії їх виробили у 1840 році. Другий етап в історії ялинкових прикрас – це сам початок 20 століття, він ще називається «раутовим». Це прикраси зі скляних перлин – також вироблені шляхом видування. Часто їх так і називають – «яблонецькі різдвяні прикраси», тому що маленькі скляні кульки – «перли» – це винахід чеських склодувів із Яблонця. І, врешті, третій етап – це скляні «перли», котрі почали нанизувати, як намисто. З часом кулі, перли і намисто навчились комбінувати, відповідно до вимог ринку і моди. Нині до цієї красивої історії в Музеї можна доторкнутись і навіть дещо придбати.

Ну а що цього року в моді? Це так звані «раутові» прикраси, тобто срібні «перлинки» зі скла, нанизані як намисто, впереміж зі скляними трубочками. Стосовно кольору, то на ялинці мав би переважати червоний, золотий і медовий кольори, радять фахівці яблонецького скла і біжутерії.

Найкрасивіші скляні прикраси на різдвяну ялинку можна оглянути в Яблонці над Нісою до кінця квітня наступного року.
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG