Доступність посилання

ТОП новини

До Лісабонської угоди додадуть два речення, щоб стабілізувати євро


Брюссель – Зона євро може розраховувати на гроші постійного фонду порятунку країн-боржників від фінансового краху від 2013 року. Для того, щоб це узаконити, головний документ ЄС – Лісабонська угода – буде дещо змінена. Тим часом, ідея збільшення суми фонду підтримки серед європейських лідерів не знайшла.

Вже вкотре лідери країн Євросоюзу заявили: ми зробимо все, щоб тільки наша грошова одиниця – євро – почувалася у безпеці. Протягом останньої у цьому році зустрічі, яка щойно завершилася у Брюсселі, 27 держав намагалися знову акцентувати увагу світових ринків на єдності та солідарності блоку. До Лісабонської угоди для цього мають внести пункт про можливість порятунку країни, але тільки тоді, коли через ситуацію в цій державі вся зона євро постає перед загрозою.

Тим часом, скільки саме мільярдів євро виділять для цього фонду, поки невідомо, а сам механізм порятунку постійно буде готовий до пуску тільки у 2013 році.

До того ж ця, так би мовити, «фінансова ін’єкція» робитиметься проблемній країні лише за одноголосної згоди всіх решти держав монетарного союзу.

Водночас європейські лідери відкинули ідею збільшення нині існуючого тимчасового фонду порятунку, що складає 750 мільярдів євро. Канцлер Німеччини Анґела Меркель заявила, що це справа не термінова, а голова Європейської ради Герман Ван Ромпей сказав, що існуючих грошей достатньо.

«Враховуючи, що на сьогодні використано тільки 4 відсотки (з цього фонду), проблеми (щодо збільшення суми) не виникає. Але загалом ми готові зробити все, що тільки потрібно, щоб підтримати стабільність єврозони», – заявив голова Європейської ради.

Тим часом, два речення, де йдеться про зміни в Лісабонській угоді, нічого не кажуть про можливість участі у порятунку держави, що втратила контроль над своїми боргами, приватних інвесторів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG