Доступність посилання

ТОП новини

Український Миколай гостював у маленьких українців Балтії


Рига – Маленькі українці, які проживають у країнах Балтії, вперше мали нагоду побачити Українського Миколая, який завітав до них у гості і привіз не лише подарунки, але й святкову різдвяну виставу. Мистецьке свято «Український Миколай в гостях у дітей закордонного українства» подарували українським дітлахам у Латвії, Литві та Естонії артисти Українського академічного фольклорно-етнографічного ансамблю «Калина».

Художній керівник ансамблю, народний артист України Валентин Козаченко розповів Радіо Свобода, що це свято стало вже традиційним для дітей, які вчаться в освітніх закладах українського зарубіжжя.

«Ми зробили програму усіх зимових свят, починаючи від Варвари, Андрія до Миколая, Різдва Христового аж до самої Маланки. Оце у нас вийшла така поїздка, коли за 8 днів ми маємо побувати у Білорусі, вчора були у Литві, сьогодні у Ризі, потім будемо у Таллінні та Нарві, Санкт-Петербурзі та Москві, а на свято Миколая в Україні. І це усе завдяки Міністерству культури і туризму України», – повідомив Валентин Козаченко

У Ризі маленьких українців на зустріч із Миколаєм зібралося дуже багато. Прийшли вони гарні, у новому святковому вбранні, сподіваючись на чудо. А воно так і сталося – вистава створила чудову атмосферу Різдвяного свята та принесла велику радість українським дітям та їхнім батькам, а також шанувальникам українського мистецтва.

Сподобалось усе, особливо подарунки


Маленькі глядачі із захопленням розповідали, що саме їх вразило. «Мені усе дуже сподобалися і Миколай, і як артисти були одягнуті, і як вони танцювали», – каже Ніна Квітницька А чотирирічна Софійка навіть вивчила вірш українською мовою, щоб прочитати його Миколаю.

Саме таким чином – показом святкових українських обрядів, казковим дійством із танцями, піснями, атмосферою свята краще за все діти дізнаються про національні корені, зазначає член ради Об’єднання українців Латвії Людмила Бєлінцева.

«Я була з двома внуками, дочкою. Вони не мають можливості бачити, як в Україні відзначають Різдвяні свята, то хоч завдяки виставі побачили українські звичаї, як це усе святкується. Дітям дуже сподобалося. Також сподобалося те, що подарунок був надзвичайно цінний – диск із піснями ансамблю. Бо усе, що записано на диску можна прокрутити для дитини декілька разів, щоб дитина зрозуміла й запам’ятала. Пісні дійсно впливають на душу дитинки, тому цей подарунок дуже цінний», – зауважила Людмила Бєлінцева.

Святий Миколай чує дитячі молитви

Український Миколай, він же хормейстер ансамблю «Калина» Олександр Бражник, привітав із наступаючими Різдвяними святами українських дітлахів у Латвії. Він запевнив, що Святий Миколай чує прохання кожної дитини.

«Головне, щоб діточки знали, що у них молитва найщиріша. Якщо дітки моляться, то від усього серця і обов’язково Святий чудотворець Миколай почує їхні молитви і обов’язково до кожного із них прийде», – наголосив Олександр Бражник.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG