Доступність посилання

ТОП новини

Ветерани нагадали Путіну про мільйони українських жертв


Говорити сьогодні про те, що Росія і без України виграла б Велику Вітчизняну війну, означає образити пам’ять загиблих.

Про це йдеться у відкритому листі генерала, голови Української спілки ветеранів Афганістану, заступника голови Міжнародного об`єднання «Бойове братство без кордонів» Сергія Червонописького, голови Міжнародного українського союзу учасників війни генерала Володимира Воронова та голови Української спілки в’язнів-жертв нацизму Маркіяна Демидова у відповідь на заяву глави уряду Російської Федерації Володимира Путіна.

Як зазначають автори, «ми далекі від думки, що цього хотів Путін… Мабуть, ці слова злетіли з вуст керівника сусідньої держави без наміру завдати болю нам, ветеранам, без наміру принизити або образити дружню Україну…».

Вони нагадали про величезну жертовність України, яка послала на фронти для боротьби з фашистами понад 6 мільйонів солдат і офіцерів, половина з них загинули. Також стали жертвами фашизму чотири мільйони мирних громадян України.

У роки війни 11,5 тисяч радянських воїнів були удостоєні звання Герой Радянського Союзу, з них – 2069 українців (кожний п’ятий). Із 104 двічі Героїв Радянського Союзу – 29 українців (кожний третій).

Серед трьох Героїв Радянського Союзу, тричі удостоєних цього звання, є наш співвітчизник Іван Кожедуб. І цей список можна продовжувати, наголошується у відкритому листі українських ветеранів.

16 грудня під час спілкування з росіянами в прямому ефірі Путін заявив, що Росія перемогла б у Великій Вітчизняній війні, навіть якби Україна не входила до складу Радянського Союзу.

«Тепер з приводу наших відносин з Україною. Я дозволю з вами не погодитися, коли ви зараз сказали, що якби ми були розділені, ми не перемогли б у війні. Ми все одно перемогли б, тому що ми – країна переможців», – заявив Путін.
XS
SM
MD
LG