Доступність посилання

ТОП новини

Кримські скінгеди не змогли підтримати московських


Прихильники неформальних рухів в Москві висловилюють підтримку однодумцям, які минулого тижня організували заворушення
Прихильники неформальних рухів в Москві висловилюють підтримку однодумцям, які минулого тижня організували заворушення

Сімферополь – У Криму правоохоронці не допустили проведення «акції солідарності» місцевих скінгедів, яку ті збиралися організувати у неділю в центрі Сімферополя. Кілька десятків прихильників та активістів неформальних рухів ультраправого спрямування збиралися висловити підтримку російським однодумцям, які минулого тижня організували заворушення в Москві, Санкт-Петербурзі та інших містах сусідньої Росії. Там сталися зіткнення з правоохоронцями, були десятки поранених і сотні заарештованих. У Сімферополі усе пройшло дещо інакше.

Напередодні Дня Святого Миколая Сімферополем поширювалися чутки про можливі масові заворушення за російським сценарієм, який можна було спостерігати в інтернеті та на телеканалах увесь минулий тиждень. У соціальних мережах, а також на тематичних форумах всесвітньої мережі з’явилися повідомлення, що 19 грудня о 12 годині біля Зеленого театру в центрі Сімферополя відбудеться масова «акція солідарності з російськими слов’янами».

«Сімферополь – територія війни. Відступати нікуди. Один за всіх і всі за одного. Не в наших силах повернути Єгора, Юрія, Олександра та інших, але наш обов’язок зробити так, щоб це не повторилося!», – це текст із постера, що поширювався і в інтернеті, і в молодіжних клубах, і на вулицях міста. Згадані тут Єгор, Юрій та Олександр – члени російських молодіжних груп футбольних фанів і скінгедів, які загинули у бійках з вихідцями з Кавказу.

Втім, у Сімферополі на заклик вийти на «дорогу війни» відгукнулося небагато. Близько трьох десятків молодих чоловіків і кілька дівчат у специфічному чорному одязі опівдні в неділю прийшли на площу Радянську неподалік Зеленого театру.

Один з учасників акції, який назвався Максом, пояснив: «Нас турбує те, що в місті, насамперед, багато нелегалів, емігрантів. А по-друге, ця акція була на честь підтримки ситуації, що сталася в Москві. Як кажуть, один за всіх і всі за одного. Ми ж слов’яни, російські люди. Мусимо один одного підтримувати. Чому емігрантам це можна, а нам, російському народу, якщо ти слов’янин, то нам не дають цього права?».

Правоохоронці нарешті визнали існування в Криму скінгедів

Напередодні міжнародна кримськотатарська організація «Бізім Кирим – Рідний Крим» закликала правоохоронців не допустити ксенофобських акцій у Сімферополі. У заяві організації мовиться, що події в Росії жодним чином не стосуються Криму, а гра на міжетнічних суперечностях є вкрай небезпечною для поліетнічного півострова.

Міліція цього разу була готовою – кілька десятків бійців «Беркуту» зосередилися поряд з місцем акції скінгедів. Начальник сімферопольської міліції громадської безпеки майор Валерій Грицяк попередив учасників зборів, що захід несанкціонований, і за кілька хвилин, якщо вони не розійдуться, усі будуть доставлені до райвідділів внутрішніх справ. Скіни негайно погодилися з цією вимогою і, на диво, дуже слухняно розійшлися.

В інтерв’ю журналістам начальник сімферопольської міліції громадської безпеки сказав, що правоохоронці були готові до будь-якого розгортання ситуації. З різних боків майданчику, де збиралися скінгеди, стояли з десяток міліцейських легковиків та автобусів.

«Кримська міліція готова попередити будь-яке правопорушення чи будь-яке порушення громадського порядку», – зазначив майор Валерій Грицяк.

Разом з тим згаданий учасник акції Макс висловив переконання, що захід все-рівно вдався – влада відчула силу кримських скінгедів, саме існування яких ще зовсім недавно заперечувала.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG