Доступність посилання

ТОП новини

Ми переходимо до бюрократичної монархії – Карасьов


Президент України Віктор Янукович
Президент України Віктор Янукович

Київ – Провідні українські політологи розійшлися у своїх оцінках адміністративної реформи, започаткованої Президентом Віктором Януковичем. Якщо одні вважають, що глава держави створює умови для створення авторитарного режиму, то інші запевняють, він веде країну шляхом необхідних реформ. Водночас експерти сходяться на тому, що Віктор Янукович, як Президент, на сьогодні залишається залежним від партійних груп впливу, але вдало між ними маневрує.

Реформи Президента Віктора Януковича передбачають більше ніж централізацію та зміцнення владної вертикалі, вважає політолог Вадим Карасьов. За його словами, останнє переформатування Кабінету Міністрів стало ще одним кроком до знищення демократії в Україні.

«Цей процес проходили європейські у ХVII-ХVIII століттях – на заміну феодальній роздробленості приходили централізовані бюрократичні імперії. В цьому сенсі з точки зору держави, ми переходимо від роздробленої, кланової державності до державності адміністративної бюрократичної монархії на чолі з президентом», – наголосив Карасьов.

Можливі кадрові рішення, будуть зрушення з реформами – Копатько

Директор соціологічної компанії Євген Копатько, вважає, що мова не йде про спробу змінити політичну систему. Влада робить усе можливе, щоб у наявній ситуації реформувати державні інституції і готова на цьому шляху жертвувати своїми «бійцями», – каже він.

«Якщо буде ситуація розвиватися таким чином, що будуть посилюватися якісь кризові моменти пов’язані з діяльністю прем’єра, то, гадаю, тут можливі і кадрові рішення. Доки існує відносно налагоджена вертикаль влади – це можна розглядати як певний ресурс, якого не було протягом останніх 6-7 років, якщо він буде використаний, вочевидь будуть якісь зрушення, пов’язані з реформами», – запевнив Копатько.

В уряді посилюється вплив донецьких – Фесенко

На думку керівника Центру прикладних політичних досліджень Володимира Фесенка зміст та порядок реформ від Віктора Януковича визначається його намаганням балансувати між різними групами впливу у Партії регіонів.

«Янукович, зараз змушений просто в рамках адміністративної реформи відновлювати баланс між донецькими і не донецькими. Посилюється вплив адміністрації Президента на кадрову політику в уряді і взагалі в органах виконавчої влади, але з іншого боку в середині уряду посилюється вплив саме донецьких: Клюєва і Колеснікова. Якщо нинішня напруга у взаєминах між донецькими і не донецькими буде посилюватися – це буде загроза для самого президента», – зазначив Володимир Фесенко.

Водночас, експерти зійшлися на думці, що Віктору Януковичу вдалося провести перепризначення урядовців і, водночас, зберегти розподіл владних важелів між партійними групами впливу.

Микола Азаров та його група, як і раніше контролюють державні фінанси, Андрій Клюєв та його люди контролюють приватний бізнес. Юрій Бойко та інші урядовці, яких пов’язують з Дмитром Фірташем, опікуються українською енергетикою, група Бориса Колеснікова контролює інфраструктуру країни, а реформування економіку «повісили» на не зовсім свого Сергія Тігіпка, пояснюють експерти.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG