Доступність посилання

ТОП новини

«Ніхто не збирається робити масових зачисток» – мер Тернополя


Сергій Надал, мер Тернополя
Сергій Надал, мер Тернополя

Київ – Мер Тернополя, член ВО «Свобода» Сергій Надал не планує робити серйозних кадрових змін у міській владі. Про це він заявив в інтерв’ю Радіо Свобода. За його словами, наразі змінені лише заступники голови та виконавчий комітет ради. Одним із пріоритетних завдань нової влади Сергій Надал називає вирішення проблем із міським звалищем. У планах Надала також створення єдиного образу міста Тернополя.

– Після місцевих виборів Президент Віктор Янукович пообіцяв, що відкрутить голову мерам, які займаються не каналізацією, а опозицією. Як Ви, як представник опозиційної політичної сили, почуваєтесь у даному випадку?

– Я почуваюся досить добре, тому що мене обрав народ, обрала громада Тернополя. Причому насамперед обрала для того, щоб забезпечити вирішення нагальних проблем, які існують у місті. Людей цікавить, щоб у них завжди була гаряча вода, теплі батареї, щоб у місті працювала швидка допомога і були відремонтовані дороги. А моя опозиційність буде виражатися виключно в опозиції до Партії регіонів.

– А як ви плануєте поєднувати власне політичну діяльність і каналізацію?

– Каналізація – це господарське життя міста. Тому вважаю, що міський голова більше повинен бути господарником, ніж політиком.

– В Україні склалася ситуація, що коли до влади приходить нова політична сила, всі масово вступають у неї. Далі починається не просто захоплення влади, а й переділ власності. Яка з цим ситуація зараз у Тернополі?

– Після завершення виборів мене запитували, чи збираюся я міняти кадри, які діють у міській раді. Ніхто не збирається робити масових зачисток чи зміни працівників. Практично у кожному колективі 80% людей є нормальні, адекватні, професійні люди, які вміють і можуть працювати. На сьогоднішній день помінявся лише виконавчий комітет і заступники міського голови. Решта працівників поки що залишилися на своїх посадах.

– Поки що?

– Так?

– Можлива подальша люстрація?

– Звичайно.

– А як у Вас складаються стосунки із представниками обласної адміністрації, переважна більшість з яких є регіоналами?

– Не можу сказати нічого негативного. Вони зацікавлені, щоб місто жило краще. Це має бути вигідно і їм. Тому що місто Тернопіль становить 70% всієї господарки області. Чим краще житиме місто, тим краще житиме і область, за що їх будуть питати.

– А чи були якісь конфліктні ситуації?


– Ні. Поки що все відбувається у робочому режимі. Але, якщо говорити відверто, то для них, напевно, ще не було часу.

– Однією із найгостріших проблем Тернополя є міське звалище. Влітку з цим були серйозні проблеми. Яка ситуація із цим зараз?

– Ця проблема певним чином врегульована. На жаль, врегульована не до кінця. Попередня міська влада брала на себе зобов’язання провести рекультивацію Малашевецього сміттєзвалища, але ця рекультивація не проведена. Тому одна із перших проблем, яку доведеться нам вирішувати, це завершення рекультивації, яку мала зробити попередня влада. А це означає, що потрібно буде зустрічатися із громадою села, домовлятися з ними про відтермінування дії попередньої угоди. По-перше, це вигідно їм, тому що завдяки цьому ми зможемо провести рекультивацію. По-друге, це буде необхідно для міста, тому що це буде додаткова можливість вільно використовувати це сміттєзвалище для вивезення туди твердих побутових відходів. Але на даний час цей варіант не є основним. Ми припрацьовуємо кілька варіантів. Перше – це організація діяльності паралельного, або нового, полігону. По-друге, предметно розглядається можливість порядку збору і вивезення сміття. Йдеться про роздільний збір сміття. Для цих цілей придбана сміттєсортувальна лінія, яку планується встановити з метою вивезення туди твердих побутових відходів, які будуть сортуватися і подаватися на подальшу переробку.

– Під час Другої світової війни Тернопіль зазнав значних руйнувань, багато історичних споруд були зруйновані. Чи плануєте Ви зробити обличчя міста яскравішим?


– Так, плануємо. Дійсно, після війни місто було дуже зруйноване. Цілими залишилися, буквально, поодинокі будівлі. На сьогоднішній день я планую створення нового підрозділу, якого раніше не існувало. Це буде управління зі стратегічного розвитку, планування та маркетингу міста, яке займатиметься співпрацею з міжнародними організаціями, міжнародними грандами та брендами. Його метою буде створення єдиного образу і характерних рис Тернополя, за якими він буде пізнаваний. Ми плануємо, що проведення будь-яких ремонтних та будівельних робіт буде виключно в одному стилі. Навіть управління архітектури та містобудування перед тим, як видавати будь-які дозволи, погоджуватиме їх з даним управлінням, щоб ми створили єдиний і неповторний образ Тернополя і уникли проблем, які існують сьогодні.

Це чергове інтерв’ю у проекті Радіо Свобода: «Нова місцева влада – розмови з мерами».

«Хочемо збалансувати і бажання, і можливості» – мер Харкова

Брак політичної волі заважає розвитку місцевого самоврядування – мер Львова

«Хочу збудувати громадянське суспільство в Запоріжжі» – мер Сін
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG