Доступність посилання

ТОП новини

Влада зупинила інтеграцію України до ЄС?


Київ – У 2010 році зовнішня політика України зазнала кардинальних змін: нова влада оголосила курс на «диверсифікацію» зовнішньополітичних пріоритетів держави, що уповільнило процес євроінтеграції і стало причиною потепління у відносинах із Росією, відзначають експерти. Водночас, Європейський Союз залишається одним із найважливіших партнерів для України, кажуть вони.

Президент Віктор Янукович пообіцяв завершити переговори про введення безвізового режиму між країнами Євросоюзу та Україною у 2011 році. Відтак, і інші представники виконавчої влади саме цю тему бачать головною на найближчий рік для спілкування з Брюсселем. Утім, решта євроінтеграційних процесів відбуватимуться за умови, якщо впишуться в загальну концепцію реформ від Віктора Януковича, заявив заступник міністра закордонних справ Павло Клімкін.

«Якою є наша стратегія і якою є наша тактика? Ніякої віртуальної євроінтеграції в країні не має бути. Євроінтеграція – це і є стратегія внутрішніх реформ. Тому має бути одна стратегія реформ – це стратегія Президента, до якої можуть додаватися в різних форматах подальші кроки. Наприклад, зараз завершується розробка національного плану по реалізації плану дій в рамках безвізового режиму», – наголосив Клімкін.

Рівень координації євроінтеграції є незадовільним – експерт

Інтереси України полягають у тому, щоб центральною темою діалогу між Україною та Євросоюзом стало створення зони вільної торгівлі, зазначив голова правління Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Ігор Бураковський.

«На рівні саме державного апарату, на рівні саме виконавчої влади сьогодні ми бачимо, на жаль, що рівень координування євроінтеграцією є незадовільним, – каже він. – Без цього дуже важко очікувати на якісь прориви, тому що життя змінюється, і що далі ми будемо відкладати важливі політичні та економічні рішення, то важче нам буде. Що далі ми відкладаємо перемови, відкладаємо рішення про зону вільної торгівлі, то більше ми втрачаємо у якісному плані».

Більшість чиновників не розуміють, навіщо Україні бути в ЄС – Чалий

Повернення до декларування владою багатовекторності у зовнішній політиці є чинником, що гальмує наближення України до ЄС. І чим довше євроінтеграція залишається темою для розмов, а не реальних дій, тим менше шансів в України на реалізацію перспективи щодо членства в Євросоюзі, зазначив керівник Центру економічних та політичних досліджень імені Разумкова Валерій Чалий.

«Процес усвідомлення потрібності членства не завершився. У суспільстві, серед частини керівної, тієї, що називається політична еліта чи бюрократична машина, вступ до Європейського Союзу підтримує меншість. З кожним роком це буде зростати, таке скептичне ставлення. Щось ми такими зиґзаґами йдемо, що цей магістральний шлях для нас затягується. Думаю, що ми можемо таким шляхом іти вічність. Хотілося б знайти таку модель, політичну, щоб ми йшли послідовніше», – зауважив Чалий.

Експерти сходяться на тому, що Україна ще не втратила шанси на реальну євроінтеграцію. Якщо будуть запроваджені європейські правила і норми у політичній, економічній, та соціальній сферах, то створити зону вільної торгівлі з Євросоюзом можна буде вже на початку 2012 року, кажуть вони.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG