Доступність посилання

ТОП новини

Молдовський журналіст отримав 15 років ув’язнення за «шпигунство» в Придністров’ї


Ернст Варданян
Ернст Варданян

Прага – Суд у самопроголошеному Придністров’ї присудив 30-річного молдовського журналіста Ернста Варданяна до 15 років ув’язнення ніби-то за шпигунство на користь Кишинева. Такий вирок Тирасполя викликав занепокоєння у міжнародної спільноти та в корпорації Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода, для якої Варданян також готував матеріали.

Суд у самопроголошеному Придністров’ї обвинуватив Варданяна у державній зраді, за що йому загрожувало максимально 20 років ув’язнення. Сам вердикт суду був оголошений минулого четверга і до підсудного не допускали весь час, із моменту арешту в Тирасполі у квітні цього року, ні адвоката з Кишинева, ні близьких самого Варданяна.

«Я не думаю, що вирок моєму клієнту можна буде змінити, бо це справа політична і так званий міністр юстиції в Тирасполі заявив дуже зрозуміло, що він бажає щоб Варданяна засудили», – сказав Радіо Свобода Александру Постіца, адвокат Варданяна з Кишинева, котрий не був допущений владою Придністров’я для представництва інтересів підсудного в суді в Тирасполі.

Тирасполь призначив Варданяну свого адвоката і той уникав навіть контактів із дружиною підсудного, Іриною, котра розповіла Радіо Свобода, що упродовж восьми місяців тираспольський адвокат майже нічого не робив для захисту її чоловіка і постійно уникав зустрічі з нею перед приміщенням суду, мотивуючи це своєю зайнятістю.

Свою стурбованість висловлюють ОБСЄ і США

Реагуючи на вирок Тирасполя, віце-прем’єр уряду Молдови Віктор Осипов заявив Радіо Свобода, що справу Варданяна можна визначити як спробу лідерів Придністров’я підірвати зусилля Молдови з налагодження атмосфери довір’я і згоди між Кишиневом і Тирасполем. Однак, як наголосив Осипов, вирок Варданяну не перешкодить подальшим зусиллям Кишинева у цьому напрямку.

Посольство США в Кишиневі висловило своє занепокоєння з приводу того, «в який спосіб Варданяна затримали і засудили». У заяві також наголошено, що уряд США має серйозні питання щодо забезпечення прав Варданяна в Тирасполі і попереджає про дотримання базових принципів у перебігу цього процесу.

ОБСЄ наголосила, що їхнім представникам у Тирасполі закрили доступ до судового процесу над Варданяном, котрий проходив за зачиненими дверима.

Раніше, під час перебування у тираспольскій в’язниці, Варданян заявив для телебачення Придністров’я, що визнає свою провину у шпигунстві на користь Молдови. Хоча представники родини Варданяна і його друзі висловлюють переконання, що така заява була зроблене під тиском.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG