Доступність посилання

ТОП новини

Що об’єднує безлади в Москві та Мінську й нещодавню бійку в українському парламенті (огляд преси)


Київ – Що об’єднує безлади в Москві та Мінську й нещодавню колотнечу в українському парламенті? Те, що у трьох країнах єдиним виходом впливати (успішно чи ні – окрема тема) на дії або бездіяльність влади є протести, стверджує газета «День». Щоправда, як наголошує далі видання, в Києві це зводиться до «міжсобойчиків» у Раді. Але це поки що, адже чимало вітчизняних політологів усе частіше говорять про наростання протестного потенціалу в Україні. Про те, з чим це пов’язано, видання розповідає у матеріалі «У кожної пострадянської країни різні болі».

«День» пише і про те, що російський прем’єр Володимир Путін спробував по-рейдерськи захопити перемогу у Другій світовій війні. Стаття називається «Імперська пиха в обмін на покору?».

Помпезний початок адміністративної реформи розбився об бюджетні реалії. Як стверджує тижневик «Ділова столиця», незважаючи на заявлені масштабні скорочення чиновницького апарату, фінансування на його утримання, навпаки, зросло. Так що бюрократи, котрі залишилися у своїх кріслах, отримуватимуть зарплати, лікуватимуться і відпочиватимуть за себе і своїх звільнених колег. В особливій пошані у нинішньої влади виявилися силові органи, на які наступного року буде витрачено на 6 мільярдів гривень більше, ніж у нинішньому. А з 18 мільярдів, передбачених на цільові програми, левова частка дістанеться Нацагентству з підготовки до футбольного чемпіонату. Про це наголошується в матеріалі «Бюджет футболу і прокуратури».

А в статті «Шкільна оптимізація» «Ділова столиця» попереджає, що обіцяна реформа освіти може обмежитися лише зменшенням фінансуванням галузі. Видання інформує, що уряд підготував проект постанови, котра передбачає істотне обмеження фінансування шкіл, вишів і бібліотек. Якщо його ухвалять, викладачам загрожує зменшення окладів при збільшенні навантажень, дітям та їх батькам – скасування пільг на харчування та введення платних уроків.

Ринок продуктів харчування зростає в ціні і падає в об’ємах. Як інформують «Економічні відомості», цьогорічні підсумки на ринку харчів зумовлені не лише наслідками кризи, а й часто нерозумною та непродуманою політикою. Про неї докладніше йдеться в публікації «Їжа стає недоступною».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG