Доступність посилання

ТОП новини

CША: Сенат обговорює договір щодо СНО


Про підписання договору президенти США і Росії домовились у квітні
Про підписання договору президенти США і Росії домовились у квітні

Нью-Йорк – В американському Конгресі Сенат закінчує обговорення нового договору про скорочення стратегічних наступальних озброєнь. Ця угода передбачає скорочення ядерних арсеналів Сполучених Штатів і Росії, які перебувають на бойовому чергуванні, до рівня 1550 боєголовок і 700 засобів доставки для кожної сторони.

До Різдва, коли Конгрес зробить новорічну перерву у засіданнях, залишаються лічені дні. Сенатор Геррі Рід, лідер демократичної більшості верхньої палати Конгресу, заявив, що обговорення угоди треба буде закінчити у вівторок, щоб проголосувати ще цього тижня.

Для ратифікації угоди, підписаної у квітні президентами Бараком Обамою і Дмитром Медведєвим, потрібна згода двох третин Сенату.

Президент Обама закликав законодавців не гаяти часу.

«Кожна хвилина зволікання (з ратифікацією) означає, що у ту хвилину нема наших інспекторів на російських ядерних об’єктах. Настав час (для ухвалення угоди). Час показати таку ж єдність духу щодо питань безпеки, як ми показали щодо економіки», – заявив Обама.

Але лідер республіканської меншини у Сенаті Мітч МакКоннел в інтерв’ю телемережі новин CNN піддав критиці систему верифікації, передбачену документом, і висловив побоювання, що угода може обмежити варіанти американської системи протиракетної оборони.

Республіканці – проти угоди

Хоча Обама минулої суботи запевняв, що документ не накладає ніяких обмежень на системи ПРО, МакКоннел заявив, що він вирішив голосувати проти ратифікації.
«Поспішати з ухваленням (угоди) перед Різдвом здається мені недоречним. Члени сенатської Комісії закордонних справ багато часу присвятили обговоренню цього питання, але решта сенаторів – ні», – заявив МакКоннел.

Він вважає за необхідне грунтовніше вивчити статті договору про скорочення наступальних стратегічних озброєнь.

Демократи сподіваються, що все ж набереться 67 сенаторів, які проголосують «за» – це кількість, необхідна для ухвалення документу.

Сенатор-демократ Чарльз Шумер навіть висловив упевненість, що, попри опозицію лідера республіканців, однопартійці МакКоннелла погодяться ратифікувати угоду.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG