Доступність посилання

ТОП новини

Уряд наполягає на підвищенні пенсійного віку


Київ – У Верховній Раді зареєстровано проект закону «Про заходи із законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи». Автором документа є Кабінет Міністрів. Передбачається, зокрема, поступове підвищення пенсійного віку для жінок із нинішніх 55 до 60 років, щорічно збільшуючи його на 6 місяців, починаючи з 1 лютого 2011 року. А для чоловіків, котрі працюють на державній службі, пенсійний вік хочуть збільшити від 60 до 62 років із 2013 року. Уряд аргументує необхідність підвищення пенсійного віку дефіцитом Пенсійного фонду, що на кінець 2010 року становитиме понад 26 мільярдів гривень.

Влада змушена підвищити пенсійний вік через великий дефіцит Пенсійного фонду та наполягання Міжнародного валютного фонду, зазначає голова парламентського комітету з питань соціальної політики, народний депутат від Партії регіонів Василь Хара.

«Це рано чи пізно необхідно буде робити. Потрібні переміни, потрібен рух уперед. Адже Пенсійний фонд ледве витримує. І демографічна ситуація така, що на півтора працюючих – один пенсіонер, а з часом два пенсіонера на одного працюючого буде. Тому це потрібно робити. Але, враховуючи якість життя наших жінок, це передчасно. А от починаючи з 2013 року можна було б вже такі норми і для всіх запроваджувати», – зауважив Хара.

Водночас, законопроектом пропонується встановити максимальний розмір пенсії на рівні 12 прожиткових мінімумів для осіб, що втратили працездатність. Крім того, уряд виступає за те, щоб здійснювати виплату спеціальних пенсій особам, які мають право на достроковий вихід на пенсію, тільки після досягнення загальновстановленого пенсійного віку та підвищити мінімально необхідний страховий стаж для отримання пенсії за віком із 5 до 15 років.

Влада хоче зекономити на найбідніших – парламентарій

Щодо такого запропонованого механізму нарахування пенсій та її розміру, то з цим може погодитися і опозиція, на відміну від підвищення пенсійного віку, зазначив член комітету з питань соцполітики, народний депутат від НУНС Володимир В’язівський.

«Ситуація демографічна в Україні справді доволі серйозна, але я не бачу можливостей сказати, що саме такий шлях є неминучим. Бо я не побачив тих кроків влади, що зацікавили б людей працювати більше. Останні події, в тому числі, законопроекту, який називається бюджет на 2011 рік, підтверджують одне – влада обрала просту схему: максимально зекономити на найбідніших громадянах. Такий підхід до справи є абсолютно негуманним», – наголошує Володимир В’язівський.

Законопроект також пропонує підвищити рівень пенсійного забезпечення працівників бюджетної сфери, передбачивши виплату їм одноразової грошової допомоги при виході на пенсію у розмірі 10 призначених місячних пенсій.

Підвищення пенсійного віку не є кроком до вирішення проблеми – експерт

За розрахунками уряду, реалізація законопроекту дозволить у 2011 році забезпечити додаткові надходження до Пенсійного фонду і заощадити 1 мільярд 700 мільйонів гривень. Утім, економічний експерт Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Олександра Бетлій, вважає, що Кабмін переоцінює фінансові вигоди від підвищення пенсійного віку.

«Підвищення віку виходу на пенсію – це довгостроковий крок, ефект буде тільки у довгостроковому періоді. Це не є кроком до вирішення проблеми дефіциту Пенсійного фонду вже зараз. Оскільки пенсійний вік буде підвищуватися дуже поступово, це буде здійснюватися покроково: по півроку на рік. За великим рахунком це крок у правильному напрямку. В Україні жінки йдуть на пенсію раніше, ніж у Європі», – зазначила Бетлій.

Законопроектом також пропонується ввести накопичувальну систему загальнообов'язкового державного пенсійного страхування. Учасниками другого рівня пенсійного забезпечення будуть особи, яким на момент введення системи виповнилося не більш як 35 років. При цьому планується, що учасники другого рівня матимуть право обирати недержавні пенсійні фонди.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG