Доступність посилання

ТОП новини

У Донецьку виселяють людей із гуртожитків, готуючись до Євро-2012


Донецьк – У Донецьку іде повним ходом реконструкція гуртожитків до Євро-2012. При чому, як вдалось з’ясувати Радіо Свобода, певну кількість гуртожитків планували відремонтувати «неофіційно» – в обхід програми підготовки до Євро-2012. Від цього потерпають люди, які мали на це житло постійне право, а їх сьогодні, проти зими, силою намагаються викинути на вулицю.

Донеччанка Ніна Караванська не впевнена, чи зможе вона сьогодні ввечері знову потрапити додому – до своєї кімнати в гуртожитку. Житло, де вона мешкає вже три роки, планували реконструювати. Але під час передачі будівлі гуртожитку № 1 з балансу училища Бавовняно-паперового комбінату (БПК) на баланс Донецького державного університету штучного інтелекту, з документів раптово «зникли» дані про тих, хто має там постійну прописку.

Восени всіх мешканців попередили про те, що їх виселяють, оскільки гуртожиток аварійний і його потрібно ремонтувати. Залишилась тільки Ніна Караваньска, якій немає куди іти.

«У мене постійна прописка в паспорті, а мене виселяють. Через те, що коли цей гуртожиток належав БПК, документи передавались в університет штучного інтелекту і мене там немає, я, виявляється, була тимчасово прописана. Тому вони мене передали із рук до рук без мене взагалі», – говорить потерпіла.

Щоб потрапити до помешкання, жінці доводилось викликати міліцію, адже за розпорядженням керівництва вишу її не пускала охорона. Вчора в університеті штучного інтелекту двоє проректорів разом із адвокатами поставили Караванській ультиматум: тиждень на те, щоб виписатись із гуртожитку, інакше вони «задушать жінку в судах». Від офіційних коментарів для Радіо Свобода керівники вишу відмовились.

Але як пояснив начальник обласного управління освіти Юрій Соловйов, оскільки гуртожиток студентський, ніхто не мав права прописуватись там на постійній основі. «Вибачте будь-ласка, вона просто вирішила питання постійної прописки. Я не боюся цього слова – це аферизм», – сказав Соловйов.

Втім, Караванська стверджує, що її прописали за клопотанням Кіровської районної ради.

Вільних місць у гуртожитках немає

На сьогодні гуртожиток не опалюється. Власникові будинку поки не вдається знайти інвестора для його реконструкції. Спочатку планувалось, що це буде житло для болільників до Євро-2012. Гуртожиток дивились дві іноземні делегації, але він їм не сподобався. Офіційно в Донецьку реконструюють 6 гуртожитків до Євро, втім, про багато інших гуртожитків існують «неофіційні» домовленості. Про це у розмові з Радіо Свобода обмовився начальник відділу в управлінні освіти Ігор Селезньов. «Язик ворог твій! Офіційно-неофіційно – ти даси потім!» – відреагував на його заяву Соловйов.

Місцева влада знімає з себе відповідальність за цей конфлікт, бо, по-перше, у Донецьку немає вільних місць у гуртожитках, а по-друге, помилка з пропискою виникла на етапі затвердження передачі гуртожитку в міністерстві освіти. «Проблема полягає в тому, що коли чиновник в Києві вирішує передати гуртожиток іншому вишу, вони не знаходяться на місці і не вивчають поточну ситуацію», – сказав речник Донецької міськради Максим Ровінський.

Як стверджує потерпіла, вона зі своєю постійною пропискою заважає чиновникам ремонтувати приміщення власними силами, використовуючи «неофіційні домовленості» про Євро-2012, і отримувати прибуток від оренди. До суду Караванська поки не звертається, оскільки не вірить в об’єктивність і непідкупність судів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG