Доступність посилання

ТОП новини

Черговий транш для України: МВФ – перед остаточним рішенням


Штаб-квартира МВФ
Штаб-квартира МВФ

Київ – 22 грудня у Вашингтоні Міжнародний валютний фонд розглядатиме питання про перший перегляд кредитної програми «stand-by» для України та надання їй другого траншу кредиту у 15,15 мільярдів доларів. Обсяг траншу – 1, 6 мільярда доларів. Експерти економічного сектору України радять не сумніватися у виділенні цієї суми, адже за кілька останніх місяців уряд виконав основні вимоги МВФ, а також заявив про намір підвищити пенсійний вік для українців. І все ж, можливі несподіванки.

Від часу отримання першого траншу кредиту у 15,15 мільярдів кредиту МВФ у серпні цього року український уряд підвищив ціни на газ, а також скасував мораторій на застосування пені на заборгованість із послуг житлово-комунального сектору. Таких кроків вимагали в МВФ.

У Кабінеті Міністрів України також погодили найгостріше питання – пенсійну реформу. Деякі експерти-економісти наголошують на тому, що проведення цієї реформи за сценарієм МВФ – найскладніша з усіх вимог фонду до українського уряду.

Напередодні у парламенті зареєстрували розроблений Кабміном законопроект про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи, яким, зокрема, передбачається підвищення пенсійного віку. Навіть у провладній парламентській силі – Партії регіонів – цей документ називають поступкою перед МВФ.

«Це рішення про підвищення пенсійного віку більше політичне, ніж економічне. Його ухвалили через вимоги МВФ, а не через власну ініціативу», – зазначає народний депутат Василь Хара.

Більше половини траншу МВФ використають ще цього року


Аналітик однієї з великих інвестиційних компаній України Олена Білан майже не сумнівається в тому, що Україна ще до нового року отримає черговий транш в 1,6 мільярда доларів. У коментарі для Радіо Свобода експерт зазначає: найімовірніше, що майже мільярд доларів із чергової позики український уряд використає на покриття дефіциту держбюджету – на це нібито погодилися у МВФ.

«Мільярд Україна використає ще цього року, а частина коштів залишиться на наступний рік, адже він буде складним для бюджету: знижуватимуться доходи до бюджету через зменшення ставки податку на прибуток підприємств. Однаково наступного року основними джерелами покриття дефіциту бюджету стануть інші запозичення уряду – як на зовнішньому ринку, так і на внутрішньому, а також доходи від приватизації», – додає Олена Білан.

Старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь у коментарі для Радіо Свобода погоджується, що вимоги МВФ український уряд також враховував при розробці проекту держбюджету на 2011 рік. Зокрема, це стосується закладених макроекономічних показників.

Водночас експерт не заперечує, що ще існують деякі загрози для отримання другого траншу кредиту.

«У той час, як монетарні показники виконуються, щодо фіскальних показників (перш за все, дефіциту бюджету та поверненню ПДВ) є певне відставання від рівнів, які були встановлені програмою. Якщо на засіданні МВФ вирішать, що це відхилення не є значимим, тоді ймовірність отримання траншу дуже висока», – переконаний Олександр Жолудь.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG